8 tips om je huis rolstoel toegankelijk te maken

Als jij of één van je naasten een rolstoel moet gebruiken om zich te verplaatsen, is het aanpassen van je huis geen overbodige luxe. Het ontwerpen van alle benodigde rolstoel aanpassingen is een heel proces, maar je kunt tijd besparen door te beginnen met enkele basis aanpassingen. Het is belangrijk om goed te overwegen hoe je zelfstandig kunt wonen en hoe je vervolgens het beste een veilige leefruimte kunt creëren.

De entree van je huis. De eerste wijziging die je moet aanbrengen, is bij de ingang van je huis. Als je ruimte hebt, bouw dan een rolstoelhelling voor elke ingang van het huis. De kosten voor het aanleggen van een helling variëren; afhankelijk van de grootte en de materialen. Zorg er bij het ontwerpen van je oprit voor dat de route breed genoeg is en overweeg om leuningen en een antislip oppervlak toe te voegen. Je kunt ook kiezen voor een verticale plateaulift als een helling de buitenkant van je huis zou veranderen in een overvolle nachtmerrie.

 

Trap. Voor iedereen die zich in een rolstoel bevindt, kan het best wel een beangstigende ervaring zijn om een ​​trap te moeten betreden. Om die taak te vereenvoudigen, laat je een verticale plateaulift of een traplift op elke trap in je huis installeren. Dit zorgt niet alleen voor volledige toegankelijkheid, het geeft jou of iedere andere rolstoelgebonden persoon ook een gevoel van onafhankelijkheid. Trapliften moeten kunnen draaien, waardoor de bestuurder veilig in- en uit de stoel kan stappen. Meer informatie over huis- en plateauliften vind je hier.

 

Vloeren kunnen ook problematisch zijn als je op wielen van kamer naar kamer reist. Als je huis is ingericht met tapijten en vloerkleden, is het misschien tijd voor verandering. Tegel- of hardhouten vloeren zijn ideaal, maar je kunt ook een laagpolig tapijt laten leggen. Installeer rubberen drempelhulpen om drempels veiliger te maken en bedek eventuele blootliggende bedrading op de vloer.

 

Deuropeningen. Een van de moeilijkste plekken om te navigeren terwijl je in een rolstoel zit, is door een deuropening. Je kunt een veiligere en aangenamere ervaring voor jezelf of je naaste bieden door de deuropeningen in je huis te verbreden. Verwijder deurposten, doe de deuren weg of verander de draairichting van de deur en je zult de deuropening onmiddellijk veranderen in een toegankelijke ruimte.

 

Deurknoppen. Plaats de deurknop wat lager of installeer automatische deuropeners voor extra toegankelijkheid. Ook de badkamer kan een gevaarlijke zone zijn voor iedereen die een rolstoel gebruikt. Je kunt dit gedeelte beveiligen door een inloopdouche te installeren of de drempel voor de douche te verlagen.

 

Keuken. Je kunt ook tal van wijzigingen in je keuken aanbrengen. Laat het aanrecht zakken, installeer apparaten die gemakkelijk te bereiken zijn en zorg voor uittrekkasten. Je kunt ook een gootsteen laten installeren waar je je rolstoel onder kunt laten rollen. Pas de locatie van alle bedieningselementen en stopcontacten aan en gebruik tuimelschakelaars voor de verlichting.

 

Telefoons. Het vervangen van vaste telefoons door mobiele apparaten of draadloze handsets kan ook het leven gemakkelijker maken voor iedereen die door een beperking in een rolstoel zit. Als het gaat om het toegankelijker maken van je huis, moet je goed nadenken over hoe je dagelijks leven er uit ziet.

 

Meer aanpassingen. Er zijn nog veel meer hulpmiddelen die je kunt toevoegen om het leven te vergemakkelijken. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan een temperatuurregelaar met afstandsbediening, veiligheidsbeugels of draaibare stoelen.

8 tips om je huis rolstoel toegankelijk te maken