De gezondheid van een koe

Het is belangrijk dat een koe gezond is. Dit zie je ook terug aan de kwaliteit van de melk. Het is belangrijk dat er gekeken wordt naar de alertheid van de koe, de glans en de gladheid van de vacht, conditie en huidbeschadigingen. Let ook op eventuele zwellingen en pijn. Houd de koeien goed in de gaten. Je kan veel zien aan het (graas)gedrag van de koe hoe de koe zich voelt.

Zieke koe

Een zieke koe herken je meestal aan sloomheid en het feit dat de koe zich afzondert. Daarnaast eten ze weinig en oogt de vacht dof. Dit heeft te maken met de haren die de koe overeind heeft. Uiteraard kan een koe ook pijn hebben. Dit kan je herkennen aan een kromme rug. Als een koe ziek is, is er meestal al een lange periode aan vooraf gegaan waar je dit aan had kunnen herkennen. Bij een koe verslapt de spierspanning waardoor de ogen en oren gaan hangen. De ogen worden hol en de koe heeft een afwezige blik.

Goede verzorging

Om een koe gezond te houden zijn er een aantal elementen erg belangrijk: voeding en verzorging, een ruime en vooral droge stal en de mogelijkheden om in weilanden te grazen. De algemene regel is: hoe meer stres de koe heeft, hoe minder melk de koe geeft. Koeien zijn kudde dieren en gaan dus zonder problemen naar de melkmachines. Alle juiste elementen hiervoor vind je op Care4Cows.nl.

Melken

Een melkkoe wordt minstens twee keer per dag gemolken. Dit gebeurt op vaste tijden. De koeien worden gemolken door middels van zuignappen die door de boer op de uiers gezet worden. De uiers worden hier leeggezogen en alle melk wordt in een reservoir opgevangen. Tegenwoordig zijn er zelfs melkrobots. Hier gaat alles automatisch. De koe kan zelf beslissen wanneer er gemolken wordt. Ze lopen zelf naar de melkrobot. Middels een sensor kan de robot bepalen of een koe weer gemolken moet worden of niet. De zuignappen worden door de robot zelf op de uiers geplaatst en worden na de tijd zelfs schoongemaakt. Dit gebeurt aan de handt van stoom. Een groot voordeel van deze melkrobots is dat de koeien meer melk geven.

De gezondheid van een koe