De startknop in Windows 10 werkt niet meer, wat moet ik nu?

Het wil nog weleens gebeuren dat – bijvoorbeeld na een upgrade van Windows 10 – de startknop niet meer reageert. Heb je je computer opnieuw opgestart, de startknop nog eens aangeklikt of de Windows-toets gebruikt, maar hielp dat allemaal niet? Geen nood: in dit artikel vertellen we je wat je nog meer kunt doen om ervoor te zorgen dat de startknop wel weer functioneert.

Maak gebruik van Windows PowerShell

Als een aantal bestanden corrupt is, kan dat de reden zijn waarom de startknop niet meer reageert. Kun je het zoekvak nog wel gebruiken, dan is het een idee te zoeken naar ‘Windows PowerShell’. Heb je dat gedaan? Klik dan met de rechtermuisknop op het zoekresultaat ‘Windows PowerShell’ en kies ‘Als administator uitvoeren’. ‘Windows PowerShell’ kun je gebruiken om corrupte bestanden mee op te sporen. Je doet dat door het commando sfc /scannow in te typen en op ‘Enter’ te drukken. Je computer wordt nu gescand op corrupte bestanden.

Na afloop van het scannen zie je uiteraard of er daadwerkelijk corrupte bestanden zijn gevonden. Krijg je die melding, maar konden deze bestanden niet gerepareerd worden, dan kun je proberen ze opnieuw te downloaden met behulp van het commando dism /online /cleanup-image /restorehealth, gevolgd door ‘Enter’.

Wat als het zoekvak ook niet meer werkt?

Reageert het zoekvak ook niet meer? Druk dan tegelijk op ‘Ctrl’+’Alt’+’Delete’. Druk vervolgens op de ‘Shift’-toets. Hou de ‘Shift’-toets ingedrukt terwijl je met de muis rechtsonder op de knop klikt en voor ‘Opnieuw starten’ kiest. Hou de ‘Shift’-toets ingedrukt terwijl de computer herstart. Laat de ‘Shift’-toets ook niet los tijdens het opnieuw opstarten van de computer!

Ga vervolgens naar ‘Problemen oplossen’, ‘Geavanceerde opties’ en dan naar ‘Opdrachtprompt’.

Je computer zal nu opnieuw opgestart worden. Daarna zal je gevraagd worden je aan te melden. Doe dat met je gebruikersnaam en wachtwoord. Hierna zal het opdrachtpromptvenster verschijnen. In dit venster dien je het volgende commando in te typen:

  • chkdsk c: /f

Met dit commando kun je de harde schijf van je computer laten controleren. Bij grote harde schijven kan dit even duren. De /f, dat staat voor ‘fix’, zorgt ervoor dat gevonden fouten onmiddellijk hersteld moeten worden. Als Windows klaar is met het controleren en herstellen van alle schijffouten, kun je het volgende commando intypen:

  • sfc /scannow

Met dit commando kun je alle systeembestanden van Windows 10 laten controleren. Dit kan enige tijd duren. Na de controle sluit je ‘Opdrachtprompt’ af met behulp van het commando exit en kun je je computer weer opnieuw opstarten.

Probleem opgelost… of toch naar een expert

Na het opnieuw opstarten van je computer zouden de startknop en het zoekvak weer gewoon moeten reageren. Je kunt nu weer lekker probleemloos aan je computer zitten werken.

Is dat bij jou toch niet het geval, dan raden we je aan de computer eens grondig na te laten kijken door een expert in onder andere pc reparatie in Rotterdam. Die expert vind je onder andere bij een computerreparatiebedrijf bij jou in de buurt.

De startknop in Windows 10 werkt niet meer, wat moet ik nu?