Denk ook aan je kinderen

Een scheiding is natuurlijk ontzettend vervelend. Zowel voor het stel dat uit elkaar gaat maar ook zeker voor eventuele kinderen die erbij betrokken worden. Het is belangrijk dat het proces zo soepel mogelijk verloopt en dat iedereen krijgt waar hij of zij recht op heeft.

Verschillende factoren

Ook advocaten vinden dat kinderen zo min mogelijk last moeten hebben van de scheiding van hun ouders. Er zijn dan ook speciale gezinsadvocaten het leven ingeroepen om extra rekening te houden met eventuele kinderen. Naast gezinsadvocaten zijn er ook familierecht advocaten. Een voorbeeld van een familierecht advocaat in Rotterdam is De Brouwer Advocaten. Een familierecht advocaat kan advies geven omtrent echtscheidingen, geboorte van kinderen of het samenwonen met je partner. Vaak komen er ook juridische zaken en belangen omtrent geld kijken bij een scheiding. Hiervoor wordt vaak een advocaat ingeschakeld aangezien men hier niet uit komt. Voornamelijk als het gaat om het verdelen van het vermogen. Indien het vermogen eenmaal verdeeld is, is er ook het co ouderschap waar rekening mee gehouden moet worden.

Verdeling kinderen

Hoe bruut het ook klinkt: bij een co ouderschapsplan wordt gekeken naar wanneer wie de kinderen ziet en wie bepaalde verantwoordelijkheden neemt. Wie gaat met de kinderen naar de dokter? En wie krijgt de kinderen in de herfstvakantie? Het co-ouderschap is een omgangsregeling voor ouders die geen relatie hebben met elkaar. Want samen zorg je voor de kinderen. Belangrijk is om tijdens het vormgeven van het co-ouderschapsplan rekening te houden met je kinderen. Misschien willen je kinderen wel evenveel tijd doorbrengen bij hun vader als hun moeder. Soms kan het uit praktische overwegingen ook handiger zijn om juist meer tijd door te brengen bij één van de ouder. Dit kan bijvoorbeeld met de afstand naar school te maken hebben.

Procedure

Een scheiding is dus een behoorlijk lang en vooral ingewikkeld proces. Het proces start pas wanneer een verzoekschrift ingediend is bij de rechtbank. Dit kan alleen wanneer beide partijen het eens zijn met de echtscheiding. Een aantal stukken moeten ingediend worden bij de rechtbank: afschrift huwelijksakte, BRP uittreksel, geboorteaktes van de minderjarige kinderen. Hiervoor wordt dus een ouderschapsplan opgesteld. Hierover worden onder andere afspraken gemaakt omtrent de kosten van bijvoorbeeld het onderhoud en de studie. Advocaten helpen je bij dit proces. Tevens kijken ze waar je allemaal recht op hebt.

Denk ook aan je kinderen