Geef kleur aan de wintertuin

Het klinkt onmogelijk maar ook in de winter kan de tuin kleurrijk zijn. Met een uitgekiende keuze in planten en bomen ziet uw tuin er het hele jaar aantrekkelijk uit.

De makkelijkste oplossing voor kleur in de tuin is natuurlijk groen. Niet moeilijk te realiseren en altijd mooi! Een aantal suggesties van lage naar hoge beplanting.

  1. Gazon – een heel voor de hand liggende keuze.
  2. Bodembedekkers – Pachysandra en Vinca (maagdenpalm) zijn beide groenblijvend. Ideaal om kale plekken in de tuin mee op te vullen. En klimop dat zowel kan klimmen als kruipen.
  3. Vaste planten –Helleborus (kerstroos en nieskruid) die op de koop toe vroeg in het jaar bloeit. Bamboe is ideaal voor de oosterse tuin; het blad blijft in de meeste gevallen aan de stengels zitten. Vergeet varens niet, deze verdragen meteen wat schaduw. Vaste kruiden tijm, lavendel en rozemarijn zijn in alle seizoenen aantrekkelijk. En vetplanten zijn weinig veeleisend.
  4. Lage heesters – bijvoorbeeld winterheide, deze zijn wintergroen en bloeien de hele winter door in wit of roze tot paarsrood. Uiteraard horen hier haagjes bij van bijvoorbeeld buxus en taxus. Aantrekkelijk zijn Skimma, Nandina en Gaultheria (bergthee). Deze laatste heeft vrolijke rode bessen in de wintermaanden.
  5. Hoge beplanting – er zijn veel struiken die hun blad houden in de winter. Bijvoorbeeld hulst (Ilex) meteen leuk voor de feestdagen, de rode besjes geven een extra kleuraccent in de tuin. Of Rhododendron die vanaf mei bloeit met prachtige bloemen. Bijzonder is Camellia die bloeit in de winter. Makkelijk zijn alle soorten coniferen die van laag tot hoog verkrijgbaar zijn.
  6. Bomen – een bladhoudende boom is de Quercus ilex (steeneik). Maar er zijn genoeg soorten die op stam gekweekt worden, waardoor u meer keuze heeft, zoals bijvoorbeeld Liguster, glansmispel en olijfwilg.

Combineer planten met verschillende hoogtes, bloeitijden en (blad- en bloem)vormen met elkaar en de tuin zal er interessanter van worden. Wintergroene beplanting zorgt ervoor dat u ook in de maanden dat de tuin verder kaal is, structuur in het ontwerp houdt.

Geef kleur aan de wintertuin