Gezondheidsproblemen door vocht in huis

Woon jij in een oude woning? Dan is de kans groot dat deze slecht geïsoleerd is. Hierdoor is het ’s zomers vaak warm binnen en ’s winters vaak koud. Dit is niet het enige probleem waar oude woningen mee te maken krijgen. Door een slechte isolatie is de luchtvochtigheid namelijk ook vele malen hoger dan in nieuwbouwhuizen. De meeste mensen doen hier echter weinig aan. Dit komt voornamelijk doordat zij denken dat een hoge luchtvochtigheidsgraad niet erg is. Toch kan vocht in huis voor de nodige gezondheidsproblemen zorgen. Hieronder zetten wij er een aantal voor je op een rijtje.

Immuunsysteem wordt aangetast


Een te hoge luchtvochtigheid kan ervoor zorgen dat jouw immuunsysteem wordt aangetast. Dit drukt  zich vaak uit in verschillende, over het algemeen kleine, kwaaltjes. Indien het vochtig blijft in huis, ontstaan er steeds meer kwaaltjes. Dit zorgt voor een daling van jouw energiepeil, omdat jouw lichaam hier constant tegen moet werken. Ook het immuunsysteem zelf kan verzwakt worden door een te hoge luchtvochtigheid, waardoor jij sneller vatbaar bent voor ziekte.

Meer last van reuma


Heb jij reuma? Dan zorgt een hoge luchtvochtigheid in huis ervoor dat de klachten verergeren. Zo ervaren mensen die in een vochtige ruimte leven meer pijn aan hun gewrichten. Indien het vochtig blijft in een ruimte, wordt de pijn vaak alleen maar heviger. Ook kan het bewegen in een ruimte met een hoge luchtvochtigheid moeilijk gaan wanneer jij reuma hebt. Uiteraard wordt reuma zelf niet veroorzaakt door een te hoog vochtgehalte. Veel vocht heeft namelijk alleen invloed op de symptomen.

Insecten die ziektekiemen verspreiden


Insecten dragen allerlei bacteriën met zich mee. Jij wilt deze beestjes dan ook liever niet in jouw woning hebben. Bij een hoge luchtvochtigheid ontkom je hier echter niet aan. Zo zijn bijvoorbeeld zilvervisjes en huisstofmijt dol op een vochtige ruimte waar het lekker warm is. Ook deze beestjes dragen allerlei bacteriën met zich mee. Indien zij eenmaal in jouw huis zitten, kan jij hier ziek door worden. Daarnaast kan er een reactie ontstaan wanneer jij allergisch bent voor zilvervisjes of huisstofmijt.

De luchtvochtigheid in huis verlagen

Zoals jij hierboven kon lezen, is er reden genoeg om de luchtvochtigheid in jouw woning in de hand te houden. Doe je dit niet, dan kunnen er gezondheidsklachten ontstaan. Een vochtvreter kan helpen, evenals het doorluchten van ruimtes door ramen en deuren open te zetten. Dit werkt echter niet altijd. Soms is de luchtvochtigheid zo hoog, dat alleen professionele hulp nog een uitkomst is. Is dit bij jou ook het geval? Doe dan zo snel mogelijk een beroep op een vochtbestrijder. Hij zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid in jouw woning snel weer daalt. Zodoende wordt de kans op gezondheidsrisico’s al een stuk kleiner.

Gezondheidsproblemen door vocht in huis