Help! Mijn computer valt uit!

Dat je computer uitvalt, is natuurlijk meer dan vervelend. Maar in plaats van hem meteen opzij te schuiven en een nieuwe te kopen, kun je beter eerst even op zoek gaan naar de oorzaak van dit probleem. Ken je de oorzaak, dan kun je er namelijk ook iets aan (laten) doen. In dit artikel lees je meer over wat de reden kan zijn dat je computer uitvalt en op welke manier je dit kunt oplossen.

Je computer valt uit, omdat deze een zwakke of defecte voeding heeft

Het is misschien een beetje een open deur, maar wanneer je computer te weinig stroom krijgt, valt deze sowieso uit. Hoeveel stroom je computer nodig heeft, hangt af van hoe zwaar je ‘m belast. Het zou bijvoorbeeld best kunnen dat hij uitvalt op het moment dat je een spelletje op wil starten. Wil je een spelletje opstarten, dan heeft de videokaart in je computer meestal meer voeding nodig.

Heb je een laptop, dan is het van belang de adapter te controleren. Is de adapter defect, dan zou het kunnen dat je de laptop nog steeds opgestart krijgt dankzij de lading die nog op de accu zit, maar vrij snel daarna zal hij toch uitvallen.

Je lost dit op door de voeding te (laten) vervangen. Als je een computerzaak binnenstapt, kun je hierover advies krijgen.

Je computer valt uit, omdat deze te warm wordt

Tegenwoordig zijn bijna alle computers voorzien van een beveiliging tegen oververhitting. Wordt je computer dus te warm, dan wordt deze direct uitgeschakeld. Bij sommige computers is het echter zo dat je ze daarna niet meteen weer aan kunt zetten. Die computers moet je dan eerst laten afkoelen. Maar voor de meeste computers geldt dat je ze meteen weer kunt opstarten. Wel bestaat er dan het risico dat ze daarna nóg eerder uitvallen. Waardoor dat komt? Dat komt doordat ze al warm zijn en dus eerder oververhit zullen raken.

Is je computer een desktop, dan kun je ‘m eenvoudig openmaken en de binnenkant controleren. Let er vervolgens op dat de koeling van de processor stofvrij is. Is je computer een laptop, dan kun je ‘m natuurlijk ook openmaken en de binnenkant controleren. Checken of de koeling van de processor stofvrij is, is echter wel heel wat moeilijker. Bij een laptop kan het verder ook zo zijn dat het ventilatierooster verstopt is geraakt met stof.

Je lost dit op door je computer stofvrij te (laten) maken. Je computer regelmatig stofvrij (laten) maken verlengt overigens sowieso de levensduur van het apparaat.

Je computer valt uit, omdat er een hardware probleem is

Ben je ervan overtuigd dat je computer uitvalt omdat er sprake is van een hardware probleem? Controleer dan het ram-geheugen van je computer. Is dat geheugen slecht, dan kan het Windows of programma’s spontaan laten crashen en uit laten vallen.

Controleer ook het moederbord van je computer. Zien alle condensators op het moederbord er nog goed uit of zijn deze versleten? Zijn ze versleten, dan is het tijd om het moederbord te laten vervangen.

Je computer valt uit, omdat er een software probleem is

Wordt het uitvallen van je computer veroorzaakt door een software probleem? Start dan Windows in de veilige modus op. De kans is groot dat je computer daarna niet meer zomaar uitvalt.

Wat je ook kunt doen, is de logboeken van Windows controleren. Hierin is soms terug te vinden welk programma voor problemen zorgt. Wat je verder nog kunt doen, is je computer eens goed controleren op de aanwezigheid van virussen en malware. Soms is het zo dat zij de boosdoeners zijn en je computer laten uitvallen.

Je lost dit op door ze van je computer te (laten) verwijderen. Als dit is gebeurd, kun je weer vrolijk en zonder problemen verder computeren. En anders is er altijd een computer reparatie in Amsterdam.

Help! Mijn computer valt uit!