Help! Mijn toetsenbord werkt niet meer! Wat nu?

Het toetsenbord van je computer of laptop doet het niet meer. Helaas komt dit probleem wel vaker voor. Toetsenborden hebben namelijk een beperkte levensduur en moeten na verloop van tijd gewoon een keer gerepareerd of vervangen worden. In dit artikel lees je wat je kunt doen als je merkt dat er met het toetsenbord van je computer of laptop mis is.

Werken de lampjes?

Reageert het toetsenbord helemaal niet? Check dan als eerste of de lampjes van Num-lock, Caps-lock en Scroll-lock werken. Doen deze lampjes het, maar reageert je computer niet op het toetsenbord? Dan is de kans groot dat je computer of laptop is vastgelopen. Ook is de kans groot dat in de meeste gevallen dit probleem is opgelost als je je computer of laptop herstart.

Branden de lampjes niet? Ook niet bij het opstarten? Dan is het je toetsenbord waarschijnlijk niet goed aangesloten of is er sprake van draadbreuk. Gebruik je een draadloos toetsenbord en doet hij het niet? Dan zijn waarschijnlijk de batterijen leeg.

Zijn de aansluitingen nog in orde?

Je kunt ook te maken krijgen met een keyboard error wanneer een bepaalde aansluiting niet meer goed is (omdat er bijvoorbeeld een pootje is afgebroken) of wanneer je een extern apparaat als een koptelefoon verkeerd hebt aangesloten.

Is er kortsluiting geweest?

Het kan ook zijn dat er kortsluiting in je toetsenbord is ontstaan doordat er een bijvoorbeeld een nietje langs een toets is gevallen. Dat nietje hoor je bewegen als je het toetsenbord schudt. Je kunt het nietje verwijderen door het toetsenbord op z’n kop te houden en het zo te schudden dat het nietje er uit valt. Hiervoor moet je wel een beetje geduld hebben. Werkt dit niet, dan kun je ook proberen voorzichtig een toets verwijderen.

Heb je koffie of frisdrank gemorst?

Je kunt je wel voorstellen dat koffie en vooral koffie met suiker of frisdrank over je toetsenbord morsen fataal kan zijn voor dat toetsenbord. De suiker zorgt ervoor dat de toetsen blijven kleven, waardoor het zomaar kan gebeuren dat er meerdere toetsen tegelijk ingedrukt blijven en je toetsenbord onbruikbaar wordt. Een defect toetsenbord hoeft echter niet te betekenen dat je bijvoorbeeld je laptop direct weg moet gooien. Het geïntegreerde toetsenbord is namelijk prima te vervangen.

Om je toetsenbord te vervangen heb je niet meer dan een schroevendraaier of een mesje met een scherpe punt nodig. Elk model laptop en toetsenbord ziet er anders uit, maar het vervangen van het toetsenbord gaat bij elk model op vrijwel dezelfde manier. Het geïntegreerde toetsenbord van je laptop is namelijk gefixeerd met een kliksysteem en clipjes, waar je een toetsenbord uit maar ook weer in kunt klikken. Let op! Bij sommige laptops is het zo dat er aan de onderkant ook nog een sterschroef zit die aan je toetsenbord bevestigd is.

Schakel een expert in

Durf je het niet aan om zelf je toetsenbord te herstellen of te vervangen? Stap dan een computerreparatiebedrijf in Rotterdam binnen. De specialisten daar weten precies wat ze moeten doen en zorgen ervoor dat je oude of nieuwe toetsenbord in no time weer perfect functioneert.

Help! Mijn toetsenbord werkt niet meer! Wat nu?