Hoe ga je om met burn-out klachten?

Soms voelt het leven even heel erg zwaar. Er zijn problemen waar je niet goed mee om kan gaan. Je kan het allemaal niet meer aan en raakt overbelast. Niets is vervelender dan de grip kwijt raken. Wanneer je merkt dat dit je dagelijkse bezigheden in de weg zit, wordt aangeraden hier hulp bij te zoeken.

Wat zijn de klachten?

Je merkt het vooral als je overspannend bent of een burn-out hebt aan bepaalde spanningsklachten. Denk hierbij zowel aan fysieke moeheid als lichamelijke moeheid. Zo kan je constant een uitgeput gevoel hebben maar bijvoorbeeld ook last hebben met concentratie. Naast moeheid kan het zo zijn dat je erg onrustig bent, emotioneel bent en erg veel piekert. Een groot gevolg hiervan is dat je erg prikkelbaar bent. Hierdoor wordt het je snel allemaal te veel en heb je het gevoel dat alles teveel is. Een groot gevolg hiervan is dat het je dagelijkse bezigheden beïnvloedt. Denk hierbij aan sociale contacten maar ook zelf op werkgebied. Merk je dat je niet meer goed functioneert in je werk? En leid je sociale leven eronder? Dan is het een goed idee om met psycholoog van ProMentaal te praten. Zij kunnen je helpen je leven weer op de rit te krijgen.

Zoek hulp om grip te krijgen op je leven

Het helpt om erover te praten. Hoe lastig dat in eerste instantie ook is om te geloven. Het is goed om je problemen te uiten aan mensen die je hierbij kunnen helpen. Op deze manier krijg je weer grip op je leven en zie je weer licht aan het einde van de tunnel. Het is vaak wel lastig om voor jezelf te bepalen wanneer je klachten erg genoeg zijn om een psycholoog op te zoeken. Echter moet je jezelf nooit afvragen of je klachten wel “erg genoeg” zijn. Het is net hoe jij het beleeft. Heb je er last van? Ga dan met iemand praten. Dit kan in verschillende degradaties. Zo kan je naar een begeleider, psycholoog of een register counselor. Iedereen is er om je te helpen.

Hoe ga je om met burn-out klachten?