Hoe test ik mijn werkgeheugen (RAM)?

Voor de dagelijkse computergebruiker is het werkgeheugen in de computer iets waar weinig aandacht aan wordt besteedt. Maar vertoont je computer plotseling kuren en wil je zelf de oorzaak vaststellen, dan is het goed om meer te weten van een van de belangrijkste onderdelen van je computer, het RAM werkgeheugen.

In dit artikel vind je tips en aanwijzingen waarmee je kan vaststellen of je RAM defect is en wat je eraan kan doen.

Symptomen van defect RAM

Het werkgeheugen wordt door je computer gebruikt om de actuele, direct benodigde informatie op te slaan. Dit in tegenstelling tot de harde schijf, die dient als lange termijn opslag voor informatie (data) die niet direct benodigd is.

 

Omdat het RAM werkgeheugen wordt gebruikt voor vrijwel alles dat er in de computer gebeurt, kunnen de symptomen van defect RAM ook uiteenlopen. Een aantal ervan zijn:

 

  • Je pc of laptop valt plotseling uit, al dan niet met een blauw scherm (Blue Screen Of Death ofwel BSOD)
  • Je pc of laptop start zichzelf op willekeurige momenten opnieuw op
  • Je computer blijft hangen en reageert nergens meer op (freeze)
  • Je computer wordt plotseling langzamer
  • Programma’s installeren niet meer, starten niet meer op of geven ineens rare foutmeldingen

Je RAM werkgeheugen testen

Er zijn verschillende tools waarmee je je werkgeheugen kan testen. De belangrijkste zullen we voor je toelichten.

Windows geheugencontrole

Als je computer nog start in Windows kun je deze handige ingebouwde geheugentest uitvoeren. Verschillende Windows versies gebruiken ook verschillende versies van het programma. In Windows 10 kun je simpelweg het startmenu openen en zoeken op “geheugen”, je ziet dan direct de app genaamd Windows geheugencontrole. Start het programma en de computer test zelf het werkgeheugen. Nadat het is afgerond zie je het resultaat van de geheugentest.

Memtest86

Dit is veruit het meest populaire programma om RAM werkgeheugen te testen. Het mooie van het programma is dat je het ook kan gebruiken als Windows niet meer start of instabiel is geworden. Je kunt het programma bijvoorbeeld gebruiken via de boot-cd of USB stick van Hiren’s BootCD. Je start de computer op vanaf deze USB stick of cd, waarna je toegang hebt tot een heel arsenaal aan testprogramma’s, waaronder Memtest86. Memtest86 zal systematisch elk stukje van je RAM geheugenmodules testen,als er fouten worden gevonden wordt dit in rood aangegeven .

Welke geheugenmodule is defect?

Vaak heeft je computer meerdere RAM geheugenmodules (DIMM’s bij desktop pc’s of SO-DIMM’s bij laptops en Macs). Als je computer bijvoorbeeld 8 GB RAM heeft, kan dit zijn opgebouwd uit 2 x 4 GB (of zelfs 4 x 2 GB) geheugenmodules. Als je fouten vindt met een geheugentest, is niet altijd direct duidelijk welke module defect is. Een manier om dit op te lossen is een nieuwe test uit te voeren met de individuele modules, zodat je ziet welke fouten geeft en welke niet.

Geheugenmodule vervangen

RAM geheugen vervangen is voor een computerspecialist niet ingewikkeld, je schroeft de computer open en klikt de geheugenmodule los, waarna je de nieuwe kan plaatsen. Er zijn echter wel wat zaken om rekening mee te houden.

 

Allereerst is het belangrijk om vast te stellen welk type geheugen je computer gebruikt. Vroeger hadden we DDR1, daarna kwam DDR2, de afgelopen jaren is DDR3 het meest gebruikt en het meest recente is DDR4. Elk van deze modules gebruikt andere inkepingen, om te voorkomen dat ze door elkaar kunnen worden gebruikt. Daarnaast heb je zoals gezegd de normale (lange) DIMM’s voor vaste pc’s en kortere SO-DIMM’s voor laptop en Mac.

 

Tenslotte speelt ook de snelheid (in GHz) soms een belangrijke rol, zeker bij oudere computers. Het meest veilig is het om altijd de precieze specificaties van de fabrikant van je computer aan te houden en niet teveel te variëren in snelheden van de geheugenmodules in je computer. Sommige computers starten niet als er modules van verschillende snelheden worden gebruikt of als de modules sneller (moderner) zijn dan de computer ondersteunt.

 

Wil je zeker weten dat je probleem goed wordt vastgesteld en opgelost? Dan kun je natuurlijk ook een professioneel bedrijf in computerreparatie inschakelen.
We hopen dat je met deze tips wat houvast hebt gekregen omtrent RAM problemen in je computer, veel succes met het herstel!

Hoe test ik mijn werkgeheugen (RAM)?