Voor mensen met ene eigen bedrijf wordt het steeds lastiger om overeind te blijven als het gaat om personeelszaken en dat zeker de wet- en regelgeving. Niet voor niets kiezen steeds meer werkgevers voor een payroll constructie. Je hoort de term payroll constructie dan ook steeds vaker, desondanks zijn er heel veel mensen die niet precies weten hoe zo’n constructie dan precies werkt. In het kort kun je stellen dat een payroll constructie betekent dat de administratieve taken wat betreft het personeel door een externe partij overgenomen worden en jij als ondernemer daar geen tijd en energie meer in hoeft te steken.
Personeel wordt overgenomen
Als er sprake is van een dergelijke constructie, dan worden de personeelsleden van je bedrijf als het ware overgenomen door een externe partij. Dit gebeurt steeds vaker omdat werkgevers moeite hebben een antwoord te geven op lastige personeelsvragen én omdat een payroll constructie overall kostenbesparend werkt. Zo is het bekend dat steeds meer werkgevers niet bereid zijn mensen een vaste aanstelling te geven, alleen al vanwege het feit dat ze later niet van plan zijn om eventueel een transitievergoeding te betalen. Maar: als een contract vervolgens niet verlengd wordt, worden vaak nóg meer kosten gemaakt voor het inwerken en eventueel opleiden van nieuwe mensen. Om niet wakker te hoeven liggen van dit soort vraagstukken, kiezen meer en meer werkgevers voor outsourcing van het personeel.
Ook de risico’s
De externe partij neemt bij een payroll constructie niet alleen het personeel over, maar ook de daar aan gelieerde risico’s. Voor werkgevers wordt het in de reguliere situatie steeds moeilijker om een beroep te doen op oproepkrachten, zeker omdat vanwege dat die krachten garantie-uren dienen te krijgen als ze drie maanden hebben gewerkt. Zo ontstaan verplichtingen aan deze oproepkracht en in de praktijk komt het er op neer dat werknemers daardoor minder en minder flexibel worden.
Werkgever bepaalt salaris
Over dergelijke risico’s hoef je als werkgever bij outsourcing niet langer wakker te liggen. Uiteraard bepaal je als werkgever wel wie er aangenomen wordt, wat hij of zij gaat verdienen en wie er ontslag aangezegd krijgt. Ook ga je als werkgever gewoon functioneringsgesprekken aan. De voor veel werkgevers meer vervelende zaken als de toepassing van wet- en regelgeving, lasten die afgedragen moeten worden en het maken van een loonstaat wordt daarentegen helemaal uit handen genomen.