Hoe word je een dierenarts?

De meeste Nederlanders zijn echte dierenvrienden. Veel mensen hebben een of meerdere huisdieren. Sommige zijn zo gek op dieren dat ze graag hier hun beroep van maken. In Nederland zijn er verschillende beroepen beschikbaar die met dieren te maken hebben. Het meest gewilde beroep met dieren is dierenarts. Het is alleen geen gemakkelijk beroep om uit te voeren. In dit artikel leg ik uit wat er nodig is om als dierenarts aan de slag te kunnen. 

 

Eisen opleiding diergeneeskunde

 

Om als dierenarts aan de slag te gaan, moet je eerst een vwo diploma hebben behaald met het profiel natuur en gezondheid of natuur en techniek. Vervolgens moet je deelnemen aan een vervolgopleiding diergeneeskunde. Er zijn echter veel meer mensen die dierenarts willen worden. De vraag naar dierenartsen is kleiner dan het aanbod, vandaar dat iedereen die zich wil inschrijven mee moet doen aan een loting. Er zijn gemiddeld 225 plekken per jaar om te studeren aan de universiteit. Er zijn twee mogelijkheden om de kans op deelname te vergroten:

  1. Als je hogere cijfers hebt gehaald op je diploma.
  2. Als je wil werken met grote dieren op de boerderij.

 

De opleiding zelf

 

Het is belangrijk om te weten dat de universitaire opleiding diergeneeskunde een langere studie is dan de gemiddelde studie. Deze studie duurt namelijk minimaal zes jaar. Het is onmogelijk om in deze zes jaar alles te leren over elk dier, daarom kies je in het begin van je studie al uit over welke dieren je wil leren. De studie bestaat uit de eerste vier jaar uit lesstof en de laatste twee jaar ga je oefenen als dierendokter. Dit is om je geleerde kennis toe te passen in de praktijk, zodat je ervaring op kunt doen om in het werkveld aan de slag te gaan.

 

Nascholing

 

Wanneer je klaar bent met de opleiding en aan het werk gaat als dierenarts, is het belangrijk om te weten dat je nooit helemaal bent uitgeleerd. Dierenartsen zijn vaak verplicht om nascholing te volgen. Zodat hij of zij op de hoogte blijft van de laatste updates op het gebied van nieuwe medicijnen en behandelingen. 

 

Heb je al de opleiding diergeneeskunde afgerond? En wil je graag aan de slag als dierenarts? Lees dan meer op diergeneeskunde vacature of neem een kijkje op de website van https://vetplace.be/.

Hoe word je een dierenarts?