Kinderen en scheiden, waar moet je aan denken?

Een scheiding als er kinderen in het spel zijn, is extra verdrietig. Zij zullen er hoe dan ook onder lijden, hoe hard je je best ook doet. Voor hen verandert er veel. Wat zijn nou zaken waar je rekening mee moet houden in deze situatie? Ik zet ze voor je op een rijtje.

Timing

Wanneer vertel je het je kinderen dat je gaat scheiden? En hoe vertel je het? Maak hier duidelijke afspraken over met elkaar. De kinderen moeten namelijk niet het gevoel krijgen dat het aan hen ligt. Ook moeten ze de ruimte krijgen om erop te reageren en om het te verwerken.

Omgangsregeling

Maak een duidelijke afspraak over hoe de omgangsregeling eruit komt te zien en betrek de kinderen hierin, afhankelijk van de leeftijd van de kinderen. Als kinderen 12 jaar zijn geweest, mogen ze meebeslissen over waar ze willen wonen en hoe vaak ze de andere ouder willen zien.

Zorg

Het spreekt voor zich dat kinderen niet de dupe mogen worden van een scheiding. Zij moeten zich door beide ouders geliefd voelen. Blijf dus praten met je kind en knuffel ze eens wat vaker. Op deze manier houden ze dat geborgen gevoel. Sommige kinderen trekken een scheiding zich persoonlijk aan en denken dat zij daar de schuld van hebben. Laat je kind nooit kiezen tussen een van de ouders.

Alimentatie

Het regelen van de alimentatie kan een gevoelig punt zijn in de scheiding. Moet een van beide partneralimentatie betalen of blijft het bij alimentatie voor de kinderen? Hoe dit geregeld wordt, is afhankelijk van de omgangsregeling en het inkomen van beide partijen. Kom je er samen niet uit? Schakel dan hulp in en kijk eens bij hulp bij uit elkaar gaan. Een mediator kan helpen met het opstellen van de afspraken. Dit kan ervoor zorgen dat de communicatie tussen beide ouders goed blijft verlopen.

Ouderschapsplan

Sinds 2009 is het verplicht om bij een scheiding een ouderschapsplan op te stellen. In dit plan worden alle afspraken op papier vastgelegd. Alle punten die van belang zijn komen hierin aan de orde. Mocht je geen idee hebben hoe zo’n ouderschapsplan eruit moet komen te zien? Wees gerust, het internet staat vol met voorbeelden.

Kinderen en scheiden, waar moet je aan denken?