Kun je je eigen BKR codering opvragen?

Het Bureau Krediet Registratie verzamelt alle gegevens met betrekking tot leningen, hypotheken en kredieten. Denk hierbij aan gegevens als hoe vaak iemand al heeft geleend, om welke bedragen het ging, hoe het betalingsgedrag was en meer aanverwante zaken. Deze gegevens vertellen veel over een persoon. Wanneer iemand bijvoorbeeld een slecht betalingsgedrag heeft gehad in het verleden, kan dit een reden zijn om deze persoon in de toekomst minder snel of zelfs geen lening meer te verschaffen. Grote kans namelijk dat er bij deze lening hetzelfde zal gebeuren als de afgelopen keer. En daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Wanneer je negatief staat geregistreerd bij het BKR (Bureau Krediet Registratie), heb je een negatieve codering. Dit houdt in dat je codering aangeeft dat er iets niet deugt.

Hoe kom je erachter welke code je hebt?

Wanneer je geen idee hebt welke codering je hebt, kun je deze zelf opvragen. Je kunt het BKR contacteren en je eigen gegevens eenvoudig opvragen. Belangrijk is dat je direct je eigen gegevens goed controleren. Fouten maken is menselijk en het kan daarom ook voorkomen dat er een foutje is gemaakt en dat je codering niet klopt. Aangezien je je BKR codering opvragen een fluitje van een cent is, is het zeker aan te raden om eens te doen.

Positieve of negatieve codering

Een positieve codering is zoals het woord al zegt, positief. Er is niks aan de hand wat kan zorgen voor problemen. Een negatieve BKR codering kan dit wel veroorzaken. Wanneer je codering negatief is, is de kans groot dat je betalingsgedrag niet naar behoren is geweest. Door te laat of ondermaats te betalen voor een langere periode, kan het voorkomen dat je codering bij het BKR negatief wordt bestempeld. Als dit het geval is, is het noodzaak om hier zo snel mogelijk af te komen. Dit kan het beste worden gedaan door iemand die hierin is gespecialiseerd.

Kun je je eigen BKR codering opvragen?