Je oude, vertrouwde Mac sneller maken? Dat doe je zo!

Gaat je Mac al een tijdje mee, maar is hij trager aan worden? Daar kun je heel eenvoudig iets aan doen. Wat? Dat vertellen we je in dit artikel. Volg onderstaande stappen en voor je het weet, kun je weer lekker snel verder werken.

Stap 1: krijg inzicht in de activiteiten

Allereerst is het belangrijk uit te vinden hoe het komt dat je Mac trager aan het worden is. Ga hiervoor naar de applicatie ‘Activiteitenweergave’. Daar kun je inzien welke taken en applicaties gebruikmaken van het werkgeheugen en de CPU van je Mac. Met deze informatie kun je je Mac gerichter opschonen. En door je Mac op te schonen, wordt hij sneller!

Stap 2: maak opslagruimte vrij

Je oude, vertrouwde Mac kun je het makkelijkst weer sneller maken door te bekijken wat er allemaal op de harde schijf is opgeslagen. Een harde schijf die bijna vol is, maakt dat de activiteiten op je Mac trager worden. Is dat bij jou het geval? Dan wordt het tijd om bestanden op te ruimen die je niet meer of niet direct meer nodig hebt. Wil je die bestanden wel bewaren? Sla ze dan bijvoorbeeld op een externe harde schijf op. Op die manier heb je weer wat meer ruimte vrij en reageert je Mac weer wat sneller.

Stap 3: voer een schone installatie uit

Ga je liever wat rigoureuzer te werk? Voer dan een schone installatie uit om je oude, vertrouwde Mac sneller te maken. Bij een schone installatie wordt de hele harde schijf van je Mac gewist en kun je weer helemaal opnieuw beginnen. Besluit je dit te doen? Hou er dan rekening mee dat echt alles van de harde schijf wordt gewist. Je doet er dus verstandig aan de bestanden die je echt wil bewaren ergens anders op te slaan en ze naar een ander opslagmedium te verplaatsen. Durf je het niet zelf aan om een schone installatie uit te voeren? Vraag dan een deskundige om hulp. Hij of zij weet precies wat er moet gebeuren en helpt je graag verder.

Stap 4: vervang je harde schijf door een SSD

Je kunt je oude, vertrouwde Mac ook sneller maken door de harde schijf (Hard Disk Drive – HDD) van je Mac te laten vervangen door een Solid State Drive (SSD). Wanneer je een SSD in plaats van een HDD gaat gebruiken, zal de snelheid van de gegevensoverdracht veel hoger liggen. Klinkt dat je goed in de oren? Dan moet je nog bedenken welke SSD je wil hebben. Wat belangrijk is bij het kiezen van de voor jou juiste SSD is te weten welk formaat je nodig hebt. De meeste MacBooks en Mac mini’s gebruiken een 2,5-inch drive en de meeste desktops gebruiken een 3,5-inch drive gebruiken. Ook de connector is belangrijk. Op YouTube zijn verschillende filmpjes te vinden waarin uitgelegd wordt hoe je zelf de harde schijf kunt vervangen. Ben je technisch niet zo sterk? Schakel dan de hulp in van een expert in computer reparatie Amsterdam in.

Je oude, vertrouwde Mac sneller maken? Dat doe je zo!