Sauna voor thuis

Wie droomt er niet van een eigen sauna? Een sauna voor thuis heeft de laatste jaren sterk aan populariteit gewonnen, mede doordat de gemiddelde prijs hiervan steeds iets lager komt te liggen. In het bijzonder, wanneer je de sauna in de uitverkoop bestelt!

Bij de aankoop van een sauna dient met verschillende factoren rekening te worden gehouden. Denk bijvoorbeeld aan het type sauna dat je thuis gebruikt, het formaat hiervan en het type hout waarmee de sauna gemaakt wordt. In dit artikel lees je meer over dergelijke factoren. Het helpt je de keuze voor een bepaald model sauna makkelijker te maken.

Verschillende soorten sauna’s voor thuis

In de basis wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten sauna’s voor thuis, namelijk: een traditionele Finse sauna en een infraroodsauna. Een infraroodsauna kan doorgaans sneller gebruikt worden, omdat de temperatuur hiervan iets lager ligt. Naast het verschil in temperatuur, heeft een Finse sauna een hogere luchtvochtigheid. Dit kan ertoe leiden dat je hier sneller een gevoel van benauwdheid ervaart. Veel consumenten geven nog steeds de voorkeur aan een Finse sauna.

Bij een Finse sauna wordt gebruik gemaakt van een kachel. Daar waar een infraroodsauna werkt met stralers. Niet alleen zullen de stralers doorgaans minder warm worden, ook zorgen de stralers voor een lokale warmte. Welke sauna vind jij het fijnste?

Sauna’s van verschillende houtsoorten

Niet alleen zit er een verschil in het type sauna. Ook worden de sauna’s van verschillende houtsoorten gemaakt. Het meest populair hierbij zijn de sauna’s die van de Canadese Red Cedar worden gemaakt. Groot voordeel van deze houtsoort ten opzichte van andere soorten hout is het feit dat Red Cedar bacteriën en schimmels zelf dood. Zo blijft de sauna schoon en fris! Het feit dat het in de sauna erg warm en daarbij vochtig wordt, maakt dat het een broedplaats voor bacteriën kan worden.

sauna

Iets wat je wilt voorkomen, zonder de sauna na ieder gebruik uitgebreid schoon te moeten maken. Niet alleen het feit dat bacteriën gedood worden door Red Cedar maakt dat deze houtsoort populair is. Ook heeft het hout een prettige geur!

Geschikt formaat van een sauna

Het bepalen van het meest geschikte formaat voor de sauna kan best lastig zijn. Probeer vooraf in te schatten met hoeveel personen je het vaakst gebruik zal maken van de sauna. Het is zonde als je een grote sauna koopt, terwijl je al weet dat je hier vaak met maar een of twee personen in zal zitten. Het zorgt er niet alleen voor dat de sauna onnodig veel ruimte in beslag neemt. Ook verbruikt een grote sauna veel meer energie dan een kleiner model!

Niet onbelangrijk is de ruimte die je hebt om de sauna te kunnen plaatsen. Kies je voor een sauna in de tuin, of wil je deze binnen je woning plaatsen? In de tuin heb je vaak meer ruimte, waardoor de sauna groter mag zijn. Mocht je voor een sauna in de tuin kiezen, dan kan het interessant zijn om deze te combineren met een buitendouche en een overkapping. Zo kun je direct afkoelen na enige tijd in de sauna te hebben gezeten

Sauna voor thuis