Spaanse wijnen

Spanje maakt de afgelopen paar jaar de grootste ontwikkeling door van alle wijnlanden. Dit heeft mede te maken met de steun die de Europese Unie heeft gegeven aan de Spanjaarden.
Aan de andere kant heeft het met de Spanjaarden zelf te maken, bij hun kwam het besef dat ze buiten volume vooral met kwaliteit de wereldmarkt konden veroveren met hun Spaanse wijnen en hierdoor een positie op de markt te krijgen.

Spaanse wijnen worden samen met Franse wijnen en Italiaanse wijnen de belangrijkste wijnen op de Europese markt genoemd.

Spanje heeft met haar Spaanse wijnen net zoveel diversiteit in de wijnen als de Franse en Italiaanse wijnen. Dit komt door de diverse klimaten die het land kenmerken. Mede daardoor zijn er verschillende druivenrassen en culturen te vinden in Spanje. Rioja was een absoluut succes en daarna werd er vooral verbouwd met Franse druivenrassen. Echter zie je de afgelopen jaren de Spaanse kwaliteit terugkeren en daardoor de Spaanse identiteit. Ze willen terug naar de regio en tradities die Spanje en hun omgevingen kenmerken.

De vraag die je in Spanje vaak hoort is hoe wordt het fruit goed rijp.

spaanse wijnHet is belangrijk dat het goed rijpt en de rijpingsperiode niet te kort is. Het gaat erom om het fruit zo langzaam en lang mogelijk te laten rijpen, zogenoemde slow food. De groeicyclus zou zo lang mogelijk moeten duren om de rijpheid te rekken. Het blad van de stok zorgt voor het beetje schaduw dat nodig is om de vrucht te laten groeien. Er moeten een aantal keuzes worden gemaakt om de druiven goed te laten rijpen en uiteindelijk tot een goede wijn te maken. Bekende Spaanse wijnen worden gemaakt in Rioja en Navarra, maar ook in de Rueda. Deze plaatsen zijn onder de wijnkenners populair. In elke streek in Spanje wordt wel een goed wijn geproduceerd. Dit alles maakt Spanje tot een goed wijnland.

Spaanse wijnen