Stralingsverwarming voor minder gebruik energie: de voor- en nadelen

Men is tegenwoordig veel op zoek naar nieuwe manieren van verwarming. Verwarmingssystemen waar een CV-ketel bij komt kijken, vallen steeds minder in de smaak. Men heeft geen zin in de hoge mate van onderhoud of vreest voor een koolmonoxidevergiftiging. Gelukkig zijn er uiteenlopende manieren om te verwarmen tegenwoordig. Zo kiezen veel mensen tegenwoordig voor stralingsverwarming. En wat is stralingsverwarming dan precies? Kort gezegd wordt er een buizenregister verwarmd door een warmtemedium. Denk hierbij aan warm water of hete lucht van rookgassen. Het medium kan het register verhitten en de buis zal vervolgens warmte afgeven in de vorm van stralingswarmte. Maar wat zijn dan voor- en nadelen van deze stralingswarmte?

Voordelen van stralingsverwarming

Deze vorm van verwarming kent veel voordelen. Om je hier een goed beeld van te geven, volgt hieronder een handig overzicht met wat voordelen.

  • Een van de grootste voordelen is dat de behoefte aan energie tot wel 10 % afneemt.
  • Ook is het zo dat een stralingssysteem zeer snel kan verwarmen. Binnen no time zijn de buizen opgewarmd en stralen ze warmte af.
  • Wist je dat de combinatie van de afname aan energiebehoefte en de kortere opwarmtijd samen ook nog een voordeel creëren? Het energieverbruik ten opzichte van conventionele verwarmingen kan wel tot 40 % gereduceerd worden.
  • Stralingswarmte kent grote voordelen voor zoneverwarming. Zo kun je specifieke plekken eenvoudig verwarmen zonder een warmtekussen onder het dak te creëren.
  • Qua ruimte ook handig: de systemen hangen vaak aan het plafond. Dit zorgt ervoor dat je meer kwijt kan aan meubilair. Denk aan bureaus bijvoorbeeld.
  • Je kan in aanmerking komen voor de Energie Investerings Aftrekregeling! Daardoor kan het zijn dat je 11 % netto bespaart op de gehele investering.

 

De nadelen van stralingsverwarming

Natuurlijk kent stralingswarmte ook wat nadelen. Hieronder volgt een overzicht.

  • Het aanleggen van het systeem is in eerste instantie nogal een investering. Op de lange termijn verdien je dit natuurlijk terug.
  • Je hebt sowieso professionals nodig voor het aanleggen van een dergelijk systeem: dit is niet iets wat je zomaar zelf moet doen.
Stralingsverwarming voor minder gebruik energie: de voor- en nadelen