Tijd besparen met deze schoonmaaktips

We zien schoonmaken vaak als noodzakelijk kwaad. We weten dat het moet gebeuren, maar we besteden er liever niet al te veel tijd aan. Logisch. Naast een carrière en gezin wil je ook graag nog van je vrije tijd kunnen genieten. Niet dat je dan ook nog de hele tijd met het huishouden bezig bent. Helaas zien we dit wel steeds vaker gebeuren. Wil jij voortaan niet meer al je vrije tijd kwijt zijn aan schoonmaken? En wil je veel liever tijd over hebben voor de leuke dingen in het leven? Maak dan gebruik van de volgende schoonmaaktips en bespaar tijd.

Creëer een routine

Ben jij iemand die altijd zomaar begint? Of alleen kijkt naar de dingen die echt nodig zijn en dan lukraak aan de slag gaat? Even het glas schoonmaken, dan erachter komen dat de rest van de badkamer ook nodig gedaan moet worden en zo dus jezelf van de ene naar de andere klus stuurt? Dan wordt het tijd om hier verandering in te brengen en echt een routine voor jezelf te creëren.

Mensen werken het snelst en meest efficiënt wanneer ze over een duidelijke routine beschikken. Als ze precies weten hoe ze moeten beginnen en welke stappen ze moeten volgen voor het gewenste resultaat. Schrijf daarom voor jezelf op hoe jouw schoonmaakroutine eruit moet zien. Doe je alles in een paar uur op dezelfde dag? Verspreid je de klussen over meerdere dagen? Schrijf dit op en creëer een realistische routine. Zo merk je dat je dingen veel sneller af kunt ronden.

Verdeel de taken

Woon je met meer mensen in een huis? Probeer de taken dan zo goed mogelijk te verdelen. Dat is niet altijd eenvoudig. Koop daarom eventueel een planner die je groot in huis op kunt hangen. Bepaal elke week wie welke taken krijgt toebedeeld. Dit is ook afhankelijk van zijn of haar planning die week. Op die manier worden de taken niet alleen eerlijker verdeeld, maar kost het gehele huishouden ook nog eens minder tijd.

Heb je kinderen? Kies dan voor taken die geschikt zijn voor hun leeftijd. Wees je ervan bewust dat kinderen al vanaf twee jaar goed mee kunnen helpen in het huishouden. Denk aan kleine dingen zoals een bordje naar de keuken brengen na het eten en het eigen speelgoed opruimen. Je geeft je kind zo verantwoordelijkheidsgevoel mee.

Eindig elke dag met een kwartiertje opruimen

Overdag beschik je niet altijd over voldoende tijd om op te ruimen. Hierdoor blijft de vaat nog dikwijls eventjes staan, ligt er speelgoed op de grond of zelfs schoenen en tassen door het huis heen. Dit zijn dingen die je met een beetje extra vaart weer heel snel op kunt ruimen. Spreek daarom met jezelf af dat je ’s avonds pas mag gaan zitten als alles opgeruimd is. Dan weet je zeker dat je snel aan de slag moet. Zo sluit je met een prettig gevoel de dag af én deze kleine beetjes helpen om straks niet in één keer heel veel werk te hebben.

Tijd besparen met deze schoonmaaktips