Tips voor het afsluiten van een uitvaartverzekering

Het regelen van zaken rondom de eigen uitvaart is een klus die we het liefst naar voren schuiven. Het is een gek en gevoelig onderwerp, maar wel belangrijk om uitgevoerd te hebben voor de nabestaanden. Het vinden van een uitvaartverzekering dat past binnen de persoonlijke wensen, vergt wat onderzoekswerk. De pakketten en de voorwaarden kunnen tamelijk verschillen tussen de verschillende verzekeraars. Om hier meer grip op te krijgen geven wij een aantal tips mee, zodat je zonder moeite de beste uitvaartverzekering kunt afsluiten.

 

Verschillende soorten uitvaartverzekeringen

Er zijn verschillende soorten uitvaartzekeringen waar je uit kunt kiezen: een naturaverzekering en een kapitaalverzekering. Het is ook mogelijk om beiden te combineren. Dit is meestal een duurdere verzekering.

 

Naturaverzekering

Een naturaverzekering is een verzekering dat bestaat uit een pakket van producten en services. Kenmerkend voor de naturaverzekering, is dat de uitvaart volledig vergoed wordt. Nabestaanden krijgen dus niet te maken met financiële onzekerheid. Een ander voordeel van deze verzekering, is dat alle zorg uit handen wordt genomen van de nabestaanden.

 

Een nadeel van een naturaverzekering is dat de keuzevrijheid beperkt is. De nabestaanden mogen alleen gebruik maken van de producten en services binnen het pakket. Dit geldt ook voor de keuze van de uitvaartondernemer. Deze wordt met een naturaverzekering meestal toegewezen door de verzekeraar.

 

Kapitaalverzekering

Een kapitaalverzekering is een verzekering waarbij de nabestaanden een bedrag uitgekeerd krijgen voor de uitvaart. Er is dus geen sprake van een pakket met producten en services. Een voordeel van een kapitaalverzekering is daardoor de keuzevrijheid die nabestaanden krijgen, om de uitvaart te organiseren. Een ander voordeel is dat zij ook zelf de uitvaartondernemer kunnen uitkiezen.

 

Een nadeel van een kapitaalverzekering, is dat de nabestaanden ontzettend veel zelf moeten regelen. Een ander nadeel is dat de kans bestaat dat het uitgekeerde bedrag niet voldoende blijkt te zijn. Hierdoor moeten nabestaanden alsnog financiële zaken afhandelen.

 

Combinatieverzekering

Een combinatieverzekering brengt de voordelen van beide verzekeringen bij elkaar. Een combinatieverzekering bestaat uit een pakket met producten en services. Dit pakket zorgt ervoor dat de gehele uitvaart wordt vergoed. Naast het pakket, wordt er ook een bedrag beschikbaar gesteld. Met dit bedrag kunnen de nabestaanden afwijken van het pakket, zodat zij andere producten en services kunnen financieren.

 

De kosten van een uitvaartverzekering

De kosten van een uitvaartverzekering kunnen erg verschillen. Dit is omdat het afhangt van een aantal factoren. Allereerst is de dekking van de uitvaartverzekering van belang. Wanneer de dekking op een hoog bedrag ligt, zal de premie ook hoger zijn. Een ander factor dat een rol speelt is de leeftijd bij het afsluiten. Hoe later de verzekering wordt afgesloten, hoe hoger de premie. De gemiddelde kosten van een uitvaart liggen tussen de €7000 en €8000.

 

Tip: interesse in een kapitaalverzekering met een waarde van €7118 of meer? Dan moet de uitvaartverzekering opgegeven worden bij de belastingdienst. De uitkering van een uitvaartverzekering valt namelijk onder vermogensbelasting. Deze dient opgegeven te worden in box 3.

 

Verschillende uitvaartverzekeraars vergelijken

In Nederland zijn er elf uitvaartverzekeraars waar je uit kunt kiezen. Om de verzekeraar uit te kiezen die het beste bij jouw persoonlijke wensen past, zijn er een aantal punten waar je op moet letten:

  • De hoogte van de dekking
  • De maandpremie
  • De totale premie
  • De looptijd
  • De voorwaarden
Tips voor het afsluiten van een uitvaartverzekering