Virtual Private Server gebruiken of niet?

Als je als bedrijf of particulier een website of zelfs meerdere websites wil maken dan kan je ervoor kiezen om een shared hosting te nemen. Een shared hosting systeem is een virtuele server die ervoor zorgt dat jouw website 24/7 online blijft staan en goed werkt. Bij een shared hosting gebruiken meerdere mensen dat stukje server. Hierdoor is de server een stuk goedkoper en makkelijk te gebruiken. Echter, zijn er wel een paar limieten verbonden aan een shared hosting dit heb je bijvoorbeeld bij een VPS niet. In dit artikel geven we tips of je beter een shared hosting of voor een VPS moet gaan.

Wat is een VPS?

Wat is een VPS? Deze vraag wordt vaak gesteld aan webhosting bedrijven die zowel een shared als een VPS aanbieden. Een VPS ofwel een Virtual Private Server is een eigen stukje server waarop je je website kan laten draaien. Wanneer je voor een Virtual Private Server kiest heb je de volledige vrijheid om het in te richten naar wens. Het biedt veel meer mogelijkheden dan een shared webhosting.

Omdat er bij een VPS meer komt kijken dan bij shared webhosting wordt het vaak aangeraden om alleen voor een VPS te gaan als je verstand van hebt. Je moet namelijk je eigen server inrichten en onderhouden. Als je dit nog nooit eerder hebt gedaan kan je het eventueel uitbesteden bij een provider. Een VPS wordt vaak gebruikt door ontwikkelaars die meerdere websites of applicaties bezitten.

Voordelen van een VPS

Zoals we hierboven beschreven bezit je met een VPS een eigen stukje server. Hierdoor heb je het volledig zelf in de hand welk besturingssysteem je wil gebruiken en hoe je de server inricht. Daarnaast hoef je geen data te delen met anderen, hierdoor zal de server een stuk sneller zijn dan bij een shared hosting.

Verder heb je bij een Virtual Private Server ook veel meer opslagruimte, dit is ideaal voor als je meerdere websites wil onderbrengen op de server. Tevens is dit handig voor als je een website hebt met veel producten en afbeeldingen. De website zal dan veel ruimte in beslag nemen. Bij de private server kan je altijd meer capaciteit toevoegen, dit is zeer handig voor als je van plan bent meer producten toe te voegen aan de website.

Virtual Private Server gebruiken of niet?