Waar moet je opletten bij het bezichtigen van een huis?

Ben jij al een tijdje op zoek voor jezelf of samen met je partner op zoek naar een nieuwe woning, zorg er dan voor dat je goed voorbereid bent voordat je een woning gaat bezichtigen. Er zijn namelijk een aantal dingen waar je op moet letten voordat je een huis koopt. Denk bijvoorbeeld aan een rioollucht in huis, dit is van tevoren al een slecht teken, want dat betekent dat er ergens of een lek zit of een verstopping. Je moet dan niet naïef zijn en denken dat je dat zelf weg kunt halen, want anders hadden de vorige bewoners dat wel gedaan. Waar moet je dan nog meer op letten? 

Weet wat je wil

Denk van tevoren goed na van wat je wel graag in een huis wilt hebben en wat je bijvoorbeeld niet in een huis wilt hebben. Heb je bijvoorbeeld vijf dingen die een huis echt moet hebben zoals een zwevend tv meubel, een grote badkamer, een kookeiland, veel ramen en een grote bovenverdieping, zeg dan geen ja op een huis wanneer dit er allemaal niet is, omdat je dat uiteindelijk gaat missen. Een huis dat alle vijf de dingen heeft, is moeilijk te vinden, maar wanneer het vier of anders drie elementen heeft die je graag wilt, kun je overwegen om het huis te kopen. 

De staat van het huis zelf

Let er op dat je niet alleen maar naar de inrichting van het huis kijkt, maar kijk ook of het huis zelf wel in goede staat is. Je hebt er namelijk niks aan als je de binnenkant van het huis heel mooi vindt en nieuw lijkt, wanneer de buitenkant oud is en op vervallen staat. Kijk bijvoorbeeld of de muren en het dak in goede staat zijn, is de fundering naar behoren en staat de woning recht of scheef? Allemaal punten waar je niet snel naar kijkt, maar wat wel veel kan zeggen over de staat van het huis, wat heel erg belangrijk is. 

Staat het huis op de goede plek

Hoe mooi een huis ook kan zijn, de omgeving om het huis is vaak ook erg bepalend of je voor het huis kiest. Stel dat je jonge kinderen hebt, dan wil je graag een omgeving wat kindvriendelijk is. De basisschool het liefst zo dichtbij mogelijk en het zou ook mooi zijn als er ergens dicht bij een speeltuin zit. Als oudere mensen wil je misschien wel graag zo ver mogelijk van de school af zitten, omdat je zo min mogelijk overlast wil hebben. Dus hoe mooi het huis ook mag zijn, zorg er ook voor dat je tevreden bent met de omgeving! 

Kies niet te snel

Soms kan een makelaar aandringen met het kopen van een huis. Je krijgt dan te horen dat er meerdere kopers zijn en dat je zo snel mogelijk moet beslissen. Dit kan soms goed uitpakken, maar vaak koop je hierdoor te snel een huis, terwijl je zelf nog aan het twijfelen bent. Neem rustig de tijd en bekijk alles grondig. Neem bijvoorbeeld foto’s, zodat je daarna alle tijd hebt om rustig te bekijken wat je wel en niet mooi aan het huis vindt. Slaap er een nachtje over en als het de volgende dag nog goed voelt kun je de makelaar bellen en vertellen dat je overstag bent! 

Waar moet je opletten bij het bezichtigen van een huis?