Waarom FODMAP werkt voor jou!

FODMAP is een afkorting voor: Fermenteerbare Oligosachariden, Disachariden, Monosachariden And Polyolen. Dit komt van nature voor in ons voedsel en dit krijg je dan ook dagelijks binnen. Dit zijn koolhydraten die slecht worden opgenomen door onze dunne darm en daardoor dus in onze dikke darm terecht komen. Sachariden zijn koolhydraten oftewel suikers. Denk hierbij aan de bekenden als lactose, fructose en sucrose maar ook aan de minder bekenden als fructanen en galactanen.

Ik heb het prikkelbare darm syndroom, wat nu?

Bij dit syndroom heb je veel last van je darmen maar je weet niet waardoor. Dit kunnen veel verschillende stoffen zijn in het eten dat je binnen krijgt. Gelukkig wordt hier veel onderzoek naar gedaan. Het FODMAP dieet is ontwikkeld voor mensen met PDS en wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een groot deel van de patiënten met het Prikkelbare Darm Syndroom klachten krijgen doordat FODMAP’s niet goed verteerd worden in de darmen. Als dan bekend wordt voor welke stoffen de mensen allergisch zijn kan hier een passend dieet voor gemaakt worden. Doormiddel van dit dieet is de bedoeling dat de persoon geen last meer heeft van de darmen. Hierdoor kan deze persoon gewoon weer door het leven gaan zonder last.

Het dieet

Het dieet wordt samengesteld met een diëtiste die hiervan verstand van heeft. Zij gaat dan een dieet samenstellen waardoor je de stoffen niet binnen krijgt waar je gevoelig voor bent. Helaas wordt er maar een aantal sessies met de diëtisten vergoed dus zorg ervoor dat je goede sessies krijgt waarbij je zeker weet dat je een goed dieet aangewezen krijgt.

Waarom FODMAP werkt voor jou!