Waarom zou je juist nu moeten isoleren?

Het is geen verrassing dat de energieprijzen torenhoog zijn. Door klimaatverandering zijn de weersomstandigheden enorm onvoorspelbaar en gaan de temperaturen van tropisch in de zomer naar enorm koud in de winter. Door de energiecrisis is het enorm duur om je huis door middel van een centrale verwarming geheel te verwarmen, omdat de prijs per vierkante meter is gestegen. Het is dus belangrijk om hier rekening mee te houden en te doen wat je kunt om deze prijs enigszins te kunnen verlagen. Een goede manier om dit te doen, is door middel van spouwmuur isolatie. Als je dit met de juiste materialen en met vakkundigheid laat plaatsen, kun je gegarandeerd geld besparen.

Wat is een spouwmuur?

Ten eerste, wat is een spouwmuur eigenlijk? Elk huis heeft muren die opgebouwd zijn uit verschillende lagen. De gehele constructie wordt vaak aangeduid met de term spouwmuur. De daadwerkelijke spouw is de ruimte tussen de binnenmuur en de buitenmuur. In deze spouw kun je isolatiemateriaal plaatsen wat er voor zorgt dat warmte beter wordt binnengehouden. Hierdoor hoef je dus minder lang je huis te verwarmen, omdat deze warmte wordt vastgehouden. Daarnaast zorgt isolatie ook voor meer koeling in de zomer, omdat de spouwmuur de warmte die vanuit buiten naar binnen stroomt tegenhoudt.

verschillende soorten isolatie

Er zijn verschillende materialen die gebruikt kunnen worden ter isolatie. Ten eerste kun je gebruik maken van steenwol spouwplaten. Deze zijn duurzaam en vochtbestendig, waardoor ze langdurig mee kunnen gaan. Het nadeel is echter dat dit materiaal redelijk dik is, waardoor de muren ook dikker worden en er woonruimte moet worden ingeleverd. Daarnaast heb je ook PIR spouwplaten, wat vergelijkbaar is met steenwol, maar een stuk dunner is waardoor je niet hoeft in te leveren op ruimte. Het is echter wel prijziger. Als laatste kun je ook gebruik maken van glaswol. Glaswol is flexibel, brandveilig en licht, waardoor het gemakkelijk te plaatsen is. Echter is dit materiaal ook redelijk dik waardoor de muren ook dikker worden.

Hoeveel ga ik betalen?

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om je muren zelf te isoleren. Het is dan wel van belang dat je goed weet waar je mee bezig bent en de juiste materialen gebruikt. Zo heb je sowieso spouwankers nodig die het materiaal vastzetten op de plaats. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om dit te laten doen. In dat geval is de prijs afhankelijk van het gebruikte materiaal, de omvang van de muren en de isolatiewaarde. Wanneer je besluit om een scheidingswand te plaatsen, kun je deze natuurlijk ook isoleren door scheidingswand isolatie. Ook hierbij gelden verschillende prijzen.

een investering die het waard is

Je muren isoleren is dus een investering. Doordat het het meest effectief is om je gehele huis te laten isoleren, loopt de prijs al gauw op door de hoeveelheid vierkante meter en het gebruikte materiaal. Echter, is dit op de lange termijn wel voordeliger. Doordat je huis veel beter geisoleerd is, hoef je minder lang je verwarming aan te zetten waardoor je enorm kan besparen op verwarmingskosten. Vooral in een dure tijd zoals nu is dat dus enorm voordelig. Laat je adviseren en ontdek wat het beste bij jou past.

Waarom zou je juist nu moeten isoleren?