Wat is tarot?

Tarot kaartleggingen zijn een manier om te kijken naar het verleden, het heden en de toekomst. Tarotkaarten bestaan al erg lang. In de Pyramides zijn aan de binnenzijde tarotkaarten geschilderd wat suggereert dat tarot al zeker duizenden jaren bestaat. Ook in het oude Marokko en Indië zijn aanwijzingen gevonden dat tarot al duizenden jaren oud is. Momenteel begint tarot weer een beetje hot te worden wat voor ons aanleiding is om eens dieper deze materie in te duiken.

De tarotkaarten

Tarotkaarten zijn kaarten met daarop afbeeldingen. Een tarotkaart kan je beschouwen als een soort venster waar je doorheen kijkt. Door dit venster kijk je naar je eigen leven, in het verleden, het heden of de toekomst. De tarot afbeeldingen staan symbool voor de kosmos.

Er zijn enkele honderden tarotkaarten decks in omloop. Ieder deck geeft weer op zijn eigen manier invulling en symboliek. Er zijn twee kaarten decks die het meest gebruikt worden. Deze zijn de Rider Waite tarot en de Crowley-tarot. Andere kaartendecks zijn meestal weer gebaseerd op deze 2 bekende decks.

Interessant weetje is dat de 4 elementenleer is verweven in tarot. De 4 elementenleer gaat uit van de bekende elementen: vuur, aarde, water en lucht. Samen vormen deze 4 elementen de ingrediënten waaruit onze natuur en kosmos is opgebouwd. Net zoals in de astrologie vertellen de 4 elementen hoe je om zal gaan met gevoelens, emoties, daadkracht, materie en ratio. Je zou daarom kunnen stellen dat je met tarotleggingen psychologische informatie krijgt. Deze psychologische informatie helpt je op allerlei vlakken in het leven verder. Denk hierbij aan het omgaan met emoties en gevoelens, wat je nodig hebt om helder en nuchter tegen het leven aan te kunnen kijken, wat je motiveert en waarom en hoe je concrete stappen kunt ondernemen.

Tarot en astrologie

Tarot kan je zien als hulpmiddel in de astrologie. In de astrologie kennen we de 12 dierenriemtekens (de 12 sterrenbeelden). Je dierenriemteken vormt samen met de tarot kaarten die je trekt de basis om te ontdekken wat je persoonlijkheid is en hoe je jezelf verder kunt ontwikkelen.

Tarot is een beeldentaal. Iedere afbeelding van de tarotkaarten vertellen zo hun verhaal en staan symbool voor wat er in je onderbewustzijn afspeelt. De tarotkaarten voorspellen je toekomst, mist je de keuze van de vrije wil weet op te volgen en verantwoordelijkheid neemt voor de keuzes die je in je leven maakt.

Omdat met tarotkaarten voorspellingen over de toekomst worden gedaan wordt tarot soms gezien als waarzeggerij. Dit was in het verleden wel zo maar dat is momenteel niet meer aan de orde en ook niet het doel van een tarotkaartlegging. Het doel is inzichten te geven die je keuzes in het leven kunnen beïnvloeden. Door het maken van bewuste keuzes in het leven kan een bepaald toekomstbeeld worden nagestreefd. Het is daarom dan ook niet het geval dat een bepaald toekomstbeeld uit zal komen, onafhankelijk van deze keuzes die je maakt.

De tarotkaartlegging

Een tarot deck is opgebouwd uit 78 verschillende kaarten met ieder een symbolisch figuur erop. De tarotkaarten die we vandaag de dag gebruiken zijn ontwikkeld in de Middeleeuwen. Om deze reden staan er dan ook vaak figuren op beroepen op afgebeeld die in die tijd actueel waren en iets symboliseerde.

Ieder symbool van de tarotkaarten staat symbool voor iets. Een tarotlegger of een astrologe is hierin gespecialiseerd en weet deze betekenis te vertalen naar het individu waarvoor de kaarten worden gelegd. Het dierenriemteken heeft hier ook weer invloed op.

Een tarotdeck is op te delen in twee groepen. Deze zijn de Grote Arcana en de Kleine Arcana. De Grote Arcana bestaat uit 22 kaarten en de kleine uit de overige 56.

Net zoals een deck van speelkaarten is het tarotdeck opgedeeld in 4 kleuren. Onder iedere kleur vallen 10 genummerde kaarten waar 4 Hofkaarten bij horen. De Hofkaarten zijn de Koning, Koningin, Ridder en Page.

De kleuren van de kaarten corresponderen met de kleuren zoals we die kennen van normale speelkaarten. De klaver correspondeert met de staven (stokken) op de tarotkaarten. De harten correspondeert met de bekers op de tarotkaarten. De schoppen correspondeert met de zwaarden op de tarotkaarten. De ruiten correspondeert met de munten op de tarotkaarten.

De Grote Arcana kent 1 ongenummerde kaart. Dit is de dwaas. De overige 21 kaarten uit de Grote Arcana zijn genummerd.

De Grote Arcana is het belangrijkste deel van een tarotkaartendeck. Deze kaarten symboliseren namelijk de grote veranderingen in je leven. De Grote Arcana symboliseert je reis door de tijd. Vanaf je kinderjaren, naar het heden en de toekomst. De Grote Arcana symboliseert de belangrijke evenementen in je leven en je hoogte- en dieptepunten. Belangrijke evenementen in je leven zijn de liefdes, je carrière en eventuele gezondheidsproblemen (van jezelf of naasten).

De Kleine Arcana is het venster wat je hints geeft over je dagelijkse leven. Zo kan je kaarten uit de Grote Arcana leggen die tegenstellingen vertonen met de kaarten uit de Kleine Arcana. Dit is te verklaren doordat je bijvoorbeeld vandaag tegenslagen op het werk zult hebben terwijl je wel een mooie carrière hebt weten op te bouwen en verder uit zal weten te bouwen. Een goede tarotkaartlegger of astroloog kan dit soort nuances en op het oog tegenstrijdigheden voor je toelichten en uitleggen.

Voor het leggen van de kaarten kunnen verschillende patronen worden aangehouden. Een patroon wat veel gebruikt wordt is de drielegging waarbij drie kaarten open worden gelegd. De eerste kaart staat symbool voor het verleden, de tweede voor het heden en de derde voor de toekomst.

 

Wat is tarot?