Wat kan je doen bij vermoeidheid?

We zijn allemaal weleens moe. Dat hoort nu eenmaal bij het leven. Maar sommige mensen lijken toch meer energie te hebben dan anderen en minder snel moe te worden. Dit is voor een groot deel te verklaren door verschillen in de leefstijl.

Ontdek in dit artikel wat je kunt doen bij vermoeidheid en hoe je energieker kan worden.

Wanneer spreken we over vermoeidheid?

Normaal gesproken gaat vermoeidheid weer weg als je even rust pakt of een goede nachtrust neemt. Indien dit niet het geval is dan is er meer aan de hand. Het kan zijn dat je oververmoeid bent geraakt door een drukke periode. Dit type vermoeidheid is niet weg met een nachtje slaap. Dit is een langer proces.

Je kunt ook vermoeid raken door een stressvolle periode. Het kan zijn dat je vanuit het werk veel stress ervaart maar dit kan ook door de omstandigheden in de privésfeer het geval zijn.

Vermoeidheid kan ook het symptoom zijn van een medisch probleem. Bloedarmoede of een traag werkende schildklier bijvoorbeeld. Of een onderliggende ziekte zoals diabetes of hart- en vaatziekten. Indien vermoeidheid wordt veroorzaakt door een medisch probleem dan zou je naast vermoeidheid ook last moeten hebben van andere symptomen.

In dit artikel gaan we ervan uit dat je vermoeidheid het gevolg is van je leefstijl en we bekijken daarom welke leefstijl aanpassingen je kunt maken om meer energie te krijgen.

Tip #1: eet gezond

Wat je eet bepaald in grote mate hoeveel energie je hebt. Suikers geeft veel energie maar is juist iets wat je moet vermijden. Dit heeft te maken met het effect op je bloedsuikerspiegel.

Vermoeidheid is vaak het gevolg van te sterke schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Als je toegevoegde suikers of geraffineerde koolhydraten eet dan wordt dit snel omgezet in glucose. De glucose komt via de dunne darm in de bloedbaan terecht. Omdat dit snel gaat zorgt dit voor een piek in de bloedsuikerspiegel en krijg je veel energie.

Een hoge bloedsuikerspiegel is echter schadelijk voor je gezondheid. Het lichaam gaat daarom veel insuline aanmaken zodat de glucose snel opgenomen kan worden door de cellen. Hierdoor kan de bloedsuikerspiegel snel dalen. Door de grote hoeveelheid insuline die is aangemaakt zal de bloedsuikerspiegel echter teveel gaan dalen. De bloedsuikerspiegel wordt te laag. Bij een lage bloedsuikerspiegel voel je je moe en krijg je trek. Door de lage bloedsuikerspiegel kom je in een dip terecht.

Om je energiek te voelen is het daarom veel beter om een stabiele bloedsuikerspiegel te hebben. Je bent dan constanter in je energie en je voelt je bovendien lekkerder. Een stabiele bloedsuikerspiegel behaal je door de toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten uit je dieet te schrappen.

In plaats van toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten eet je het beste complexe koolhydraten afkomstig van vezelrijke voeding. Complexe koolhydraten worden langzaam afgebroken tot glucose waardoor ze langzaam hun glucose aan het bloed afgeven. Door de vezels wordt de afgifte van glucose verder vertraagd.

Het is ook goed om het aandeel koolhydraten in je voeding wat naar beneden bij te stellen. De meeste mensen halen 60% van hun calorieën uit koolhydraten. Het zou beter zijn om dit terug te brengen naar ongeveer 40%. Je kunt dan wat meer calorieën gaan halen uit gezonde vetzuren en eiwitten.

Tip #2: beweeg meer

We halen energie uit glucose. Onder invloed van insuline nemen de cellen glucose op. Als we ouder worden of een dieet volgen wat relatief hoog is in toegevoegde suikers of geraffineerde koolhydraten dan verloopt dit minder efficiënt. Je neemt dan niet meer voldoende goed de glucose op. Dit komt omdat de insulinegevoeligheid in de loop der jaren afneemt of is afgenomen door vaak hoge insulinespiegels te hebben (door het eten van suikers).

Door de insulinegevoeligheid te verbeteren kunnen de cellen de glucose weer beter opnemen. Sport is bij uitstek de manier om de insulinegevoeligheid weer te verbeteren. Welke sport je doet maakt niet zoveel uit. Duursporten en krachtensporten zijn beide geschikt voor het verbeteren van de insulinegevoeligheid.

Sporten heeft ook effect op je longen en je hart. De longen krijgen meer capaciteit en het hart wordt sterker. Hierdoor kan je meer zuurstof naar de cellen pompen. Dit geeft je meer energie.

Een goed moment om te sporten is de vroege ochtend. Nog voordat je gaat ontbijten. Door nuchter te gaan sporten put je de glycogeenvoorraden uit. Glycogeen is vorm waarin koolhydraten worden opgeslagen. Hierdoor worden de cellen ontvankelijker voor glucose en verbetert de insulinegevoeligheid het snelst.

Tip #3: pas op met alcohol

Het drinken van alcohol is een leefstijlgewoonte die voor vermoeidheid kan zorgen. Sommige mensen drinken wat om beter te kunnen slapen. Alcohol helpt om makkelijker in slaap te vallen maar verstoord de REM slaap en slaap je minder diep. Hierdoor wordt je minder uitgerust wakker.

Tip #4: drink voldoende

Sommige mensen hebben moeite om aan te voelen hoeveel ze moeten drinken. Dorst kan vaak ook verward worden met honger. Om je fit te voelen is het belangrijk om dagelijks 2 liter vocht te drinken. Het beste drink je gewoon water. Of groene thee of zwarte koffie.

Drink geen suikerhoudende dranken, deze zorgen voor grote schommelingen in de bloedsuikerspiegel.

Tip #5: zorg voor ontspanning

We leven in een maatschappij waarin van alles van ons wordt verwacht. Op de werkvloer maar ook in de privésfeer. Het is belangrijk om jezelf niet uit het oog te verliezen en tijd in te plannen waarin je iets kunt doen waar je ontspanning uit haalt.

Veel mensen hebben baat bij meditatie, mindfulness of yoga. Zeker als je last van stress hebt is dit bijzonder nuttig om te gaan doen. Door aan yoga te doen kan je het stress hormoon cortisol weer omlaag brengen wat je helpt om je energieker te voelen.

Wat kan je doen bij vermoeidheid?