Winter in aantocht? Tijd voor je tuin!

En dat dan voor de allerlaatste keer dit jaar. Zorg dat je tuin volledig op de komende vorst is voorbereid, zodat die het een tijdje zonder jou kan rooien.

 

Voor mensen met groene vingers wordt het in de koudere maanden letterlijk en figuurlijk groene duimen draaien. Steek dus nog één keer je hart en ziel in je groenvoorziening, zodat die straks niet heel veel extra hulp meer nodig heeft met herstellen nadat de vorst weer weggetrokken is. Hieronder volgen enkele tips die ervoor zorgen dat jij je tuin in het voorjaar in een mum van tijd weer op orde zult hebben. Daarna kun je weer vol frisse moed verder aan je passieproject.

Even je borders goed bijwerken

Je bloemperken zien er nu nog prachtig uit, maar ze zijn een dorre bende zodra het kwik weer gaat stijgen. Tenminste, zolang je nu niks doet. Dat is dan ook de reden dat afgestorven takken en bladeren snel moeten worden verwijderd. Bloeien sommige bloemen en planten nog volop? Laat ze dan ook met rust. Zo heb je nog iets heel moois om naar te kijken en bied je de vogels die nu nog in je tuin verblijven een handige voedselvoorziening. Die gaan ze nodig hebben!

Grasmaaier uit het vet halen

Je gazon is ook aan een onderhoudsbeurt toe. Nog één keer ga je grondig over je grasveld heen met de maaier om de boel te kortwieken. Haal daarbij ook alle blaadjes, takjes en ander al dan niet natuurlijk afval weg. Dan ziet je gras er in de lente weer extra mooi uit. En besef goed, we wonen in Nederland. De winter en de aanloop daar naartoe zijn erg mild. Dus het is heel goed mogelijk dat je nog een tweede keer kunt maaien voordat de vorst naar hier komt. Doe dat dan ook.

Snoeischaar erin zetten

December wordt afzien voor je begroeiing. Dus is het zaak dat je even goed kijkt naar wat er allemaal gesnoeid kan – en moet – worden. Doe dit grondig, anders zullen er verkleuringen en andere beschadigingen aan de takken ontstaan in de tussentijd.

Watervoorziening opbergen

Je tuinslang heb je in de winter niet nodig. Dus berg die ook grondig op, samen met koppelstukken op een droge en veilige plek. De waterleiding kan bevriezen, dus sluit die helemaal af.

 

In ieder geval buiten. Dat moet je helemaal wegstoppen. Oftewel, de kraan dichtdraaien om te voorkomen dat je leidingen kapot vriezen. Berg je tuinslang en koppelstukken op in je garage, tuinhuis of schuur. Zolang ze maar droog en veilig liggen.

Redder in nood zijn

Vogels, eekhoorns en andere vriendjes zullen het in de winter moeilijk gaan hebben met het vinden van voedsel. Help ze dus een handje door een voederplank of -huisje te installeren. Bouw die zelf of maak gebruik van de vakkundig samengestelde modellen van Esschert Design. Koop ook meteen wat zaden en vetbollen. Dat betekent namelijk dat deze vriendjes naar je tuin terugkomen zodra de zon zich weer laat zien om jouw gewassen te ontdoen van insecten!

Winter in aantocht? Tijd voor je tuin!