Witte wijn

De witte wijn is een wijn die altijd gedronken kan worden. Witte wijnen worden gemaakt van witte en blauwe druiven. Alle druiven hebben namelijk wit sap, het maakt dus qua kleur niet uit welke druif je gebruikt. Bij de blauwe druif doen ze dit door alleen het pure sap te gebruiken. Het voordeel van witten wijn is dat je het op veel gelegenheden kunt drinken.

Witte wijnen komen uit veel verschillende gebieden over de hele wereld. Elk gebied produceert een eigen smaak, en dus een eigen wijn soort. De meest bekende soorten zijn: Ugni Blanc, Chardonnay en Sauvignon Blanc.

Witte wijn

Hoe wordt witte wijn gemaakt?

Witte wijnen zijn over het algemeen aromatischer dan rode wijnen. Om te voorkomen dat wijnen oxideren wordt de witte wijn op lage temperatuur vergist. Zo blijven de aroma’s in de wijn het beste bewaard. Er zijn drie technieken die worden toegepast bij het maken van de witte wijn.

  • Schilwerking
  • Voorklaring
  • Gisting op eikenhouten vaten

Schilwerking

Dit is een populaire methode om meer aroma’s uit de schillen van de druiven te onttrekken. De schillen van de druiven bevatten namelijk veel aroma’s en dus veel smaak. De fransen noemen deze methode ook wel Methode Pelliculaire of prefermentaire; de Engelse vertaling is ‘Skill Contact’. Na het weghalen van de steeltjes en keuzen van de druiven laten ze de druiven inweken.

Witte wijnen waarbij deze methode is uitgevoerd hebben vaak veel geur. Je herkent ze aan de geur van tropisch fruit. Het verschilt per wijn of deze methode wordt uitgevoerd. Als de wijnbrouwer liever een wijn produceert met meer aroma’s is deze methode een goede oplossing.

Voorklaring

Dit vindt bij de witte wijnen plaats vlak na het persen en voor de mostbehandeling. De druivenmost die uit de pers komt is meestal redelijk troebel, terwijl de most juist zo helder mogelijk moet zijn. Mensen willen namelijk geen wijnkopen die er troebel uitziet. Dit is dus de reden voor deze methode.

Gisting

Deze methode vindt alleen plaats bij witte prestigewijnen. De alcoholische vergisting vindt dan plaats in een eikenhouten vat van 300 liter. Na het afsterven van de gistcellen blijft de witte zijn in hetzelfde vat.  Deze witte wijn krijgt door het toepassen van deze methode een zachtere en vollere smaak.

Witte wijn