Zelf een boomstamtafel maken

Boomstamtafels zie je steeds vaker voorbij komen in allerlei soorten en maten. Dat ze nu helemaal hip zijn is te zien door de vele (woon)tijdschriften waarin ze staan. Dit komt door de stoere maar toch ook warme uitstraling die zo’n boomstamtafel met zich meebrengt. Wel zijn ze aan de prijs, want (duurzaam) hout is nu eenmaal aan de prijs. Maar er zelf een maken is natuurlijk ook een optie. Hieronder lees je hoe je dat doet.

Stappenplan voor een boomstamtafel

Ondanks dat het een flinke klus is die niet voor de meeste klussers is weggelegd, is het met een aantal goede tips best te doen. Verdiep je voor de tijd goed in wat je nodig hebt en denk daarbij ook aan de eigenschappen die de verschillende onderdelen hebben. Bijvoorbeeld de houtsoort. Niet iedere soort is geschikt voor het maken van een boomstamtafel. Je hebt hiervoor stevig hout nodig dat vooral niet te licht is. Daarnaast moet het goed gedroogd zijn voordat je er gebruik van kan maken. Het is dus verstandig om hout te kopen bij een houthandel waar ze kennis van zaken hebben en je het hout direct kan gebruiken. Hier is gemakkelijk aan te komen omdat ze het op vele plekken verkopen. Je doet er verstandig aan om hout te kopen in de juiste afmetingen, dit scheelt weer om het op maat te zagen. Schuren en lakken kan je zelf doen, maar je kan het ook ‘kant en klaar’ kopen.

 

Afhankelijk van je interieur bepaal je het onderstel van je tafel. Metaal, kunststof maar ook hout kunnen tot de mogelijkheden behoren. Ook het maken hiervan is een niet al te gemakkelijke klus die wel wat voorbereiding vereist. Al deze zaken zijn ook volledig afhankelijk van je budget. Afhankelijk van de grootte en de boomsoort kunnen de kosten flink oplopen, en dan is de tafel nog niet eens af. Weeg alles goed tegen elkaar af en maak dan de keuze om ‘m compleet te kopen of zelf te gaan maken.

 

Zelf een boomstamtafel maken