Zo zorg je voor een gezond gebit

Iets wat de meeste mensen een ontzettende hekel aan hebben, is het jaarlijkse bezoekje aan de tandarts. Die vijftien minuten die je spendeert in een oncomfortabele, liggende stoel, kun je natuurlijk veel beter besteden. Toch is het belangrijk dat we onze tanden goed en schoon houden, aangezien ze ons helpen bij het verteren van voedsel (wat dient als onze brandstof). Wij geven je een paar tips die je helpen bij het onderhouden van een gebit. 

Gebruik bij voorkeur een elektrische tandenborstel

Volgens vele wetenschappers werkt een elektrische tandenborstel beter dan een gewone tandenborstel. Bij een gewone tandenborstel moet je namelijk zelf alle bewegingen maken om je tanden goed te poetsen. Wat mensen vaak vergeten, is om achterin en tussen de tanden te poetsen. Dit soort plekken zorgen al gauw voor dat je tandplak krijgt, wat kan zorgen voor bloedende tanden en kiezen. Dat wil je natuurlijk niet! 

 

Bij een elektrische tandenborstel draait het borsteltje automatisch, waardoor de haartjes goed tussen de tanden poetsen. De tandenborstel hoef je zelf eigenlijk niet eens bewegen: zorg er alleen voor dat de borstel overal in je gebit raakt. 

Poets je tanden twee keer per dag – altijd

Dit spreekt eigenlijk wel voor zich. Voor sommige mensen wordt het zelfs geadviseerd om drie keer per dag te poetsen, maar in het algemeen is twee keer voldoende. Vergeet ook niet om je tong te poetsen bij beide beurten en vergeet ook niet om extra tijd te geven aan de gebieden achter in je gebit. 

Spoel je mond niet te grondig na het tandenpoetsen

Na het tanden poetsen spoelen mensen vaak alle overgebleven tandpasta. Het is echter belangrijk dat je je gebit niet al te grondig spoelt na het tanden poetsen! Wanneer je dit wel doet, dan spoel je namelijk ook de fluoride weg die in de tandpasta zit. Fluoride zorgt ervoor dat je gebit minder kwetsbaar is voor zuuraanvallen van bacteriën. Spoel dus na het poetsen even kort met een slokje water. Dat is al meer dan voldoende. 

 

 Het schijnt nog steeds niet bekend te zijn bij veel mensen, maar een elektrische tandenborstel werkt vele malen effectiever dan een normale tandenborstel. Zo kun je veel beter tandplak verwijderen en heb je minder kans op een ontsteking aan het tandvlees. Voor velen is het overstappen op een elektrische tandenborstel wennen, omdat het heftiger op je tanden en tandvlees overkomt… en dat ik ook meteen het bewijs dat het een stuk beter werkt. Even doorzetten dus en daarna is het makkelijker om een goed onderhouden gebit te hebben.

Flos je tanden regelmatig, na het eten en ‘s avonds voordat je naar bed gaat

Naast een elektrische tandenborstel en een goede soort tandpasta, moet je ook wat flos middelen tot je beschikking hebben. Dit kunnen tandenragers zijn of touwtjes waarmee je tussen de tanden en kiezen viezigheid weghaalt. Tandenborstels, en zelfs de elektrische, zijn namelijk niet altijd in staat om goed tussen je tanden te poetsen. Ragers voor je tanden, zoals lactona ragers, zorgen ervoor dat je gebit echt goed schoon is en dat er minder kans is op ontsteking (zoals tandvlees ontsteking). 

Zo zorg je voor een gezond gebit