Zonnepanelen versus zonnedakpannen

Steeds meer mensen overwegen de aanschaf van zonnepanelen voor elektriciteit in hun woning. Net zoals bij veel andere dingen is de keuze echter reuze. Je kunt veel verschillende soorten zonnepanelen installeren die allemaal hun eigen voor- en nadelen hebben. Maar je hebt niet alleen verschillende soorten zonnepanelen. Je kunt namelijk ook nog kiezen voor geïntegreerde zonnedakpannen. Dit zijn zonnepanelen die in je dakpannen zijn gebouwd in plaats van op het dak liggen. Maar wat zijn nou de grootste verschillen? Heb je de keuze gemaakt voor zonnepanelen of zonnedakpannen en ga je werken op hoogte? Zorg dan voor een goede valbeveiliging. Daarmee kun je veilig en snel werken op hoogte.

Verschil in uitstraling

Het eerste, en waarschijnlijk het grootste, verschil is het uiterlijk. Een huis met zonnepanelen heeft een hele andere uitstraling dan een dak waar zonnedakpannen op liggen. Wat je mooier vindt is uiteraard aan jezelf om te bepalen. Zonnedakpannen zien er uit als een glinsterend gloednieuw pannendak, waar zonnepanelen er gewoon op liggen. Het is bij zonnepanelen dus veel duidelijker dat ze als het ware niet bij het dak horen.

Verschil in rendement

Naast het verschil in uiterlijk is er ook een klein verschil in rendement. Waar zonnepanelen zo worden afgesteld dat ze zo veel mogelijk zon opvangen gedurende de dag, liggen zonnedakpannen over het hele dak heen. Het oppervlak dat zonlicht kan omzetten in energie is bij zonnedakpannen bovendien veel kleiner waardoor een zonnedakpan op zichzelf veel minder rendement draait dan losse zonnepanelen. Als je echter kiest voor de aanschaf van zonnedakpannen heb de deze echter over je gehele dak liggen. Dat betekent dat er in totaal wel meer oppervlak is om energie op te wekken. In de praktijk komt het er vaak op neer dat een heel dak van zonnedakpannen dezelfde hoeveelheid energie op wekt als het aantal zonnepanelen dat je normaal op je dak zou laten plaatsen. Dit is namelijk beide afhankelijk van de grootte van je woning en je dak.

Verschil in levensduur

Nog een verschil tussen de beiden is de levensduur. Een gewoon zonnepaneel zit bovenop je dak en zal daardoor kwetsbaarder zijn voor weersomstandigheden zoals voornamelijk flinke storm. Desondanks Heeft een zonnepaneel meestal een garantie van 25 jaar. De levensduur licht vaak tussen de 30 en 40 jaar Doordat zonnedakpannen iets steviger zitten en in daadwerkelijke dakpannen zijn gebouwd is de levensduur hiervan ook wat langer. De garantie op zonnedakpannen is meestal zo’n 30 jaar, maar de levensduur soms tot wel 50 jaar.

Verschil in prijs

Zonnedakpannen zijn over het algemeen wat duurder dan zonnepanelen. Je moet er echter wel rekening mee houden dat zonnedakpannen ook direct dienen als dakbedekking. Stel je moet dus een nieuw dak hebben, dan zou je met de losse aanschaf van dakpannen en zonnepanelen op vrijwel dezelfde prijs uit komen als bij de aanschaf van zonnedakpannen. Zonnedakpannen zijn in de totaalprijs alsnog wat duurder dan dakpannen en zonnepanelen samen. Over de lange termijn zijn ze echter goedkoper, doordat de zonnedakpannen langer mee gaan dan zonnepanelen. Je kunt de totaalprijs dus verdelen over een langere periode.

Informeer altijd naar de beste mogelijkheden voor jouw situatie, bij een dakdekker, elektricien of specialist in zonnepanelen.

Zonnepanelen versus zonnedakpannen