De voor en nadelen van elektrisch rijden

Elektrisch rijden, voor veel mensen is er niks beters. De ander blijft liever bij een diesel of benzineauto. Voor veel mensen is een elektrische auto leasen vooral interessant op financieel gebied. Denk bijvoorbeeld eens aan een Skoda Citigo e iV leasen. Vandaag lees je de voor -en nadelen van een elektrische auto.

Opladen van je auto

Het volledig opladen van een elektrische auto kan veel tijd in beslag nemen. Je kunt op 3 verschillende manieren opladen. Als je gebruik maakt vaan een stopcontact dan duurt het gemiddeld 15 tot 20 uur voordat je accu is opgeladen. Wanneer je gebruik maakt van een normale oplaadpaal duurt het ongeveer 5 tot 8 uur. Als je gebruik maakt van een snelladen duurt het ongeveer 30 minuten voordat de accu op 80% is. Hier kun je weer een heel eind mee komen.

De actieradius

De actieradius van een elektrische auto is bij elk merk anders. De afstanden liggen wel dicht bij elkaar. Zo is de actieradius van een Tesla ongeveer 400 kilometer. Als je ervoor kiest om een Kia e- Niro te leasen is de actieradius ongeveer 455 kilometer. De eerdergenoemde afstanden zijn alleen te behalen onder perfecte omstandigheden. Als je bijvoorbeeld tegenwind hebt of een beetje sportief rijdt zijn deze afstanden al niet meer te halen.

Lage bijtelling

Voor heel veel mensen en vooral bedrijven is de lage bijtelling de doorslaggevende factor. Voor een elektrische auto betaal je namelijk maar 8% bijtelling. Dit is veel goedkoper dan een benzine of dieselauto. Bij deze auto’s is het percentage namelijk 22%.

Bijna geen onderhoudskosten

Het onderhoud van een elektrische auto ligt ook nog eens een stuk lager dan een benzine of dieselauto. De jaarlijkse kosten van een elektrische auto zijn gemiddeld 250 euro. De gemiddelde kosten van een normale auto zijn bijna 2 keer zoveel.

Tot slot

Elektrisch rijden heeft zo zijn voor en nadelen. Als alleen vanuit huis naar je werk rijdt is het ideaal. Mocht je nou elke dag honderden kilometers moeten maken, dan is het misschien slim om nog even te wachten totdat er elektrische auto’s zijn met een grotere actieradius.

De voor en nadelen van elektrisch rijden