Een gezellige borrelavond organiseer je zo

Het is vrijdagavond. Dat betekent weer een gezellig avondje borrelen met vrienden of familie. Drinken jij of je gasten geen alcohol? Dat is geen excuus. Er bestaat namelijk alcoholvrije alcohol, zoals alcoholvrije wijn of alcoholvrij bier. Dit zijn drankjes met dezelfde smaak die je gewend bent, maar dan zonder alcohol. Dranken worden alcoholvrij genoemd als ze een alcoholpercentage hebben dat maximaal 0.5% is. Wil je goede tips voor een borrelavond? Lees dit artikel verder voor goede tips om een succesvolle borrelavond te organiseren, met of zonder alcoholische drank.

Wees voorbereid op je gasten

Het is natuurlijk handig om te weten wie er op bezoek komen, maar het is net zo belangrijk om te weten wat voor drank je in moet slaan voor je borrelavond of feestje. Sommige mensen drinken namelijk geen alcohol. De redenen hiervoor kunnen variëren van religieuze redenen tot redenen gerelateerd aan de gezondheid. Zo drinken bijvoorbeeld sporters geen alcohol, maar ook moslims, zwangere vrouwen, mensen die willen afvallen, mensen die niet de gezondheidsrisico’s van alcoholconsumptie willen ervaren of mensen die vatbaar zijn voor een alcoholverslaving. In het geval dat je gasten of jijzelf geen alcohol drinken, kun je nog steeds een borrelavond organiseren, maar dan met alcoholvrije drank zoals alcoholvrije wijn of bier. Dit is op bepaalde plekken te verkrijgen, zoals op de webshop van alcoholvrijshop.

Vergeet de hapjes niet

Naast de drank is het belangrijk om na te denken over het eten dat je gaat serveren op die avond. Op een gezellige borrelavond past een borreltafel of zelfs een soort open buffet aan hapjes. Je kunt hierbij variëren tussen koude en warme hapjes. Je kunt hierbij ook rekening houden met de dieetwensen van je gasten. Denk hierbij aan halal, kosher, vegetarisch of vegan hapjes. Denk verder eventueel ook na over de match tussen de hapjes en de drank die je hebt staan: gaan deze lekker samen?

Het is overigens handig om van tevoren voorbereid te zijn hierop, zodat je de avond zelf niet hoeft te haasten met het bereiden van de hapjes. Maak ze gerust een avond van tevoren. Of bedenk tenminste op tijd wat je wilt serveren die avond, zodat je de ingrediënten op tijd kunt inkopen. Het internet staat vol met allerlei recepten, kijk hiernaar. Een aantal veelvoorkomende voorbeelden zijn: een echte Bourgondische kaasplank, Griekse olijven, Turkse gehaktballetjes, stokbrood met kruidenboter of zalmwraps.

Sfeer

Wat een borrelavond leuk maakt, is net zo goed de sfeer van de avond. Hoe je je huis aankleedt, wat voor muziek je op hebt staan: dit zorgt allemaal voor een bepaalde ambiance. Als je het gezellig wilt maken, kun je lichtjes aandoen of kaarsen aansteken. Je kunt vrolijke muziek aanzetten waar jij en je gasten met volle borst op kunnen meezingen. Of je kiest juist voor hele rustgevende, zwoele muziek die dient als achtergrondmuziek voor de gesprekken die je met je gasten wilt voeren. Voor de aankleding van de tafel kun je kiezen voor een mooi kleed. Ook kun je je mooiste servies presenteren. Wat ook vaak wordt gedaan, is het presenteren van het eten op chique plankjes. Het is dus allemaal erg persoonlijk. Al met al kan de sfeer ervoor zorgen dat je gasten zich op hun gemak voelen. Dit kan bijdragen aan een gezellige avond samen.

Een gezellige borrelavond organiseer je zo