Een nieuwe fiets aanschaffen: waar moet je op letten?

Je wil een nieuwe fiets kopen, maar waar moet je op letten? Om te beginnen moet de fiets natuurlijk de juiste hoogte hebben, anders fiets het niet goed. Daarnaast is het goed om te bedenken hoeveel versnellingen je nodig gaat hebben. Ga je voor een compleet nieuwe fiets of een tweedehands? Allemaal vragen die jij voor jezelf op een rijtje moet gaan zetten. In dit artikel helpen wij je een handje op weg. 

De soorten fietsen

Tegenwoordig krijg je steeds meer verschillende soorten fietsen waaruit je een keus moet gaan maken. De keus hangt natuurlijk samen met je wensen en behoeften. Heb jij een fiets nodig die je enkel gebruikt om even boodschapjes te halen of naar het centrum te gaan? Dan kom je waarschijnlijk al een heel eind met een normale stadsfiets, ook wel een opa of oma fiets genoemd. Ben jij van plan van fietsen je hobby te maken en wil je verre afstanden kunnen afleggen op een comfortabele manier? Dan kan je beter kijken naar een trekkingfiets. Neem bijvoorbeeld een kijkje naar de Idworx fietsen. 

De juiste framemaat 

Wanneer je een fiets aanschaft moet je goed naar de framemaat kijken. De juiste framemaat zorgt er namelijk voor dat je geen zadelpijn, rugpijn en knieklachten krijgt. Om dit te controleren heb je een handige vuistregel, namelijk ⅔ van de binnenbeenlengte, gemeten vanaf de lies tot aan de onderkant van je voet. Dit geeft een redelijk goede indicatie van welke framemaat jij het beste kan nemen. 

Welke remmen wil je?

De remmen die je over het algemeen kan hebben zijn hydraulische schijfremmen. Vroeger zaten deze alleen op mountainbikes, maar tegenwoordig ook op ‘normale’ fietsen. Deze remmen werken onder alle omstandigheden en zorgen ervoor dat je velgen minder hard slijten. Daarnaast kan je ook kiezen uit terugtraprem, rollerbrake rem, v-brakes en magura-velgremmen. 

 

Succes met de aanschaf van je nieuwe fiets. Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel inspiratie op gedaan! 

Een nieuwe fiets aanschaffen: waar moet je op letten?