Strenge regels voor coffeeshophouders

Discussies rondom coffeeshops zijn er altijd en zullen altijd blijven ook. Overlast en incidenten zijn er de oorzaak van dat er steeds meer en strengere regels voor coffeeshophouders gelden. Wie de regels aan de laars lapt, riskeert een vervolging door het Openbaar Ministerie. Hoewel er wel eens gedacht wordt dat alles maar kan en mag in en om een coffeeshop, is niets minder waar. Zelfs een coffeeshop in Amsterdam dient zich aan een aantal heldere en strikte regels te houden. Zo niet, dan heeft zelfs een coffeeshop in Amsterdam een heel groot probleem. Onder coffeeshops staan de regels overigens bekend als AHOJ-G criteria.

Onder de achttien jaar 

Een coffeeshop in Amsterdam mag bijvoorbeeld geen reclame maken, een aanduiding op de gevel mag overigens weer wel. In de coffeeshop mag geen harddrugs verkocht worden en de coffeeshop mag ook al geen overlast bezorgen in de vorm van geluidsoverlast, vervuiling terwijl klanten niet geacht worden zich gedurende langere tijd rondom de shop te begeven. Of anders: het is verboden rond te hangen rondom de coffeeshops. Uiteraard mag niet verkocht worden aan jongeren onder de achttien jaar en mag bovendien niet meer dan vijf gram per dag en per persoon verkocht worden. Daar moet de wietliefhebber zich per dag dus maar mee redden.

THC

Een coffeeshop in Amsterdam verkoopt – als het zich aan de regels houdt tenminste- niet aan niet-ingezetenen van Nederland en vestigt zich niet in de nabijheid van scholen. Voorts mag de handelsvoorraad van een coffeeshop beslist niet groter zijn dan vijfhonderd gram. Dat de regels wat betreft coffeeshops steeds strenger en strenger worden, ligt voor een deel aan de shops zelf. Drugstoeristen veroorzaakten in het verleden namelijk nogal wat overlast en daar werd door eigenaren onvoldoende tegen opgetreden. Bovendien bleek het gehalte THC in wiet vaak aan de (te) hoge kant, een tendens die ondertussen een halt toegeroepen is. Behalve de legale coffeeshops wordt cannabis ook nu nog op illegale wijze verkocht. De verhouding zou op zeventig procent via de legale en dertig procent via de illegale weg zijn.

Strenge regels voor coffeeshophouders