Waarom een juiste kilometerregistratie zo belangrijk is

Zakelijk rijden, bijtelling, kilometerregistratie, het zijn allemaal termen waar je mee te maken krijgt als je een auto van de zaak hebt. De regel is, dat je hiermee 500 kilometer per jaar mee mag rijden  voor privégebruik. Ga je over deze 500 kilometer heen, dan moet je bijtelling betalen. Om aan te kunnen tonen dat je daadwerkelijk onder de 500 kilometer bent gebleven, moet je een juiste kilometerregistratie bijhouden. Doe je dit niet, kan dit je veel geld gaan kosten.

Waarom kilometerregistratie?

Bij een zakelijke auto is het juist bijhouden van de kilometerregistratie erg belangrijk. Dit doe je om te voorkomen dat je bijtelling moet betalen. Bijtelling betaal je als je meer dan 500 privékilometers maakt op jaarbasis met je zakelijke auto. Je betaalt dit aan de belastingdienst. De belastingdienst ziet de kilometers namelijk als een vorm van inkomen, waar je dus belasting over moet betalen. Hoe hoog de bijtelling is, is afhankelijk van de cataloguswaarde van de auto waarin je rijdt. Een bepaald percentage van deze waarde wordt bij je belastbare inkomen opgeteld, waarover je dus extra belasting betaalt.

Hoe houd je de kilometers bij?

Wettelijk is het niet verplicht gesteld om een rittenregistratie bij te houden. Toch wordt het wel sterk aangeraden, omdat het anders heel moeilijk is om aan te tonen of je de zakelijke auto wel of niet voor privédoeleinden gebruikt. Het bijhouden van de kilometers kan op verschillende manieren. Je kan alles in een boekje bijhouden. Dit is een goedkope optie, maar is wel erg foutgevoelig. Een juiste kilometerregistratie moet aan bepaalde eisen voldoen, anders keurt de belastingdienst hem af en wordt hij als niet geldig beschouwd. Het verstandigst is daarom om daar een systeem voor aan te schaffen. Je koopt als het ware een kastje welke je in je auto laat inbouwen. Deze registreert automatisch alle kilometers die je maakt. Dit is vervolgens via een app of site makkelijk terug te vinden in een handig overzicht. Hiermee heb je de minste kans om fouten te maken. Ga je wel de fout in en de belastingdienst komt daar achter, loop je het risico om grote boetes te ontvangen.

Waarom een juiste kilometerregistratie zo belangrijk is