Wat is SEA en hoe werkt het?

SEA, het is een term die steeds vaker hoort vallen. Als ondernemer vertelt iedereen dat je er iets mee moet doen, maar wat is het precies? En wat moet je er mee doen? SEA staat voor Search Engine Advertising, oftewel zoekmachine adverteren. Wanneer je op de juiste manier en vanuit de juiste insteek aan de slag gaat met SEA kan het je veel rendement opleveren. Meer weten? Lees verder!

Wat heb je aan zoekmachine adverteren?

Er zijn grofweg twee manieren om hoog te scoren in een zoekmachine als Google. De eerste is via SEO, oftewel organisch. Hierbij kun je scoren door een goede website te hebben voorzien van SEO geoptimaliseerde teksten, een goed domein en andere optimalisatiefactoren. Dit is echter een duurzaam proces, waar je niet direct de vruchten van kunt plukken. SEA biedt daarentegen direct resultaat. Door je campagnes en advertenties goed in te steken op de juiste zoekwoorden en zoekintenties leidt je direct meer verkeer naar je website of webshop. Meer verkeer betekent meer conversies en meer conversies betekent meer omzet. 

Hoeveel kost SEA?

De kosten die je maakt voor SEA heb je in principe zelf in de hand. Je kunt zelf het budget bepalen. Echter geldt wel dat je voor sommige zoektermen een hogere prijs moet betalen (bijvoorbeeld per klik) dan voor andere zoekwoorden. Dit heeft te maken met de mate van concurrentie de zoekterm in kwestie. Wanneer je wilt concurreren met SEA is het aan te raden om dit uit te besteden aan een specialist. Hierbij komen dan extra kosten kijken. Echter is dit wel nodig om te concurreren met andere grote partijen. Hiervoor kun je een online marketing bureau inhuren. 

Wat is het voordeel van SEA?

Advertenties worden veelal bovenaan de zoekresultaten vertoond, waardoor deze nog eerder zichtbaar zijn als de organische resultaten. Daarnaast kun je in Google Ads precies meten wat een advertentie doet. Hierbij kun je denken aan het doorklikpercentage, conversiepercentage en de kosten per klik. Op basis hiervan kun je je campagnes zeer nauwkeurig bijsturen.

Wat is SEA en hoe werkt het?