Zelfstandigheid in huis stimuleren

Zelfstandig zijn in huis is iets dat van heel erg groot belang is. Wanneer je niet zelfstandig kunt leven in een huis, is het namelijk niet mogelijk om alleen te wonen. Toch komt het vaak voor dat oudere mensen toch nog het liefst in eigen huis willen blijven wonen. Dan is het belangrijk om deze zelfstandigheid zoveel mogelijk te stimuleren. Wanneer je dit doet zal de gezondheid van de oudere persoon namelijk veel beter blijven. Bovendien is het ook goed voor de mentale gezondheid van de oudere persoon. Je kunt zelfstandigheid in huis op heel erg veel manieren stimuleren, zoals door bijvoorbeeld een sta op stoel aan te schaffen. 

Hieronder lees je welke dingen er nog meer gedaan kunnen worden wanneer je de zelfstandigheid van een ouder persoon wilt blijven stimuleren. 

Kies voor comfortabel meubilair

Het is belangrijk voor mensen die minder goed voor zichzelf kunnen zorgen, dat zij comfortabele rustplekken hebben. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een relaxzetel zijn. In deze stoel kun je namelijk helemaal tot rust komen. Bovendien kun je er daadwerkelijk comfortabel in zitten. Dit zorgt bij veel oude mensen ervoor dat zij minder problemen zullen ervaren met bijvoorbeeld hun rug of benen. Het kiezen voor comfortabel meubilair is dus zeker van groot belang wanneer je meubels koopt die de zelfstandigheid in huis moeten stimuleren. Deze meubels kunnen de zelfstandigheid namelijk al een heel stuk verbeteren. 

Zorg dat alles toegankelijk blijft

Wanneer het het doel is om de zelfstandigheid in huis te stimuleren, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat alles toegankelijk blijft. Hier wordt mee bedoeld: plaats geen spullen in het hoogste kastje of kies niet voor gladde vloeren. Wanneer je dit soort dingen wel doet, kan dat voor onnodige problemen zorgen. Wanneer een niet stabiel persoon iets uit het hoogste kastje probeert te pakken, kan deze persoon zich namelijk onnodig ernstig bezeren. Ditzelfde geldt voor te gladde vloeren. Ook dit kan voor onnodige problemen en ongelukken zorgen die voorkomen hadden kunnen worden. 

Bied hulp aan

Het is knap wanneer iemand zoveel mogelijk zijn of haar zelfstandigheid wilt bewaren in huis. Dit moet je dus ook zeker motiveren. Echter kan het soms zo zijn dat iets echt niet meer gaat. Dan is het belangrijk om deze persoon hierbij te helpen. Op die manier kun je er namelijk voor zorgen dat het altijd veilig blijft gaan. Ook zul je er zeker van kunnen zijn dat de persoon echt nog wel alles aan kan. Het is dan ook belangrijk om hierover te blijven praten met de oudere persoon. Op die manier zul je het best weten wat hij of zij nodig heeft. 

Stel vragen

Zoals hierboven al even werd benoemd, is het dus heel erg belangrijk om altijd vragen te blijven stellen. Het kan namelijk zo zijn dat de toestand van de persoon die zelfstandig wilt blijven wonen toch achteruit gaat. Hier moet dan naar gekeken worden. Soms is het namelijk mogelijk om iets aan te schaffen wat die persoon erg goed kan helpen. Dit is soms echter niet mogelijk. Dan zullen er naar andere opties gekeken moeten worden. Hoe dan ook is het belangrijk om altijd vragen te blijven stellen. 

Zelfstandigheid in huis stimuleren